Categorieën
Commentaar Landbouw Natuur en milieu Politiek

OPTREDEN D66-ER TJEERD DE GROOT ONNAVOLGBAAR

Robert Ellenkamp schrijft op vrijdag 12 augustus op de site van Veldpost dat een TNO-rapport, memo’s van het ministerie van Financiën en een nieuw rapport van D66-hoogleraren pressie uitoefenen op Rutte IV om het stikstofverhaal aan te passen. ‘Zelfs drie van de vier coalitiepartijen willen dat. Alleen D66 nog niet’, beweert Ellenkamp.

Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) zei donderdag op tv dat het rapport van D66-hoogleraren Han Lindeboom en Johan Sanders ‘nooit zijn vastgesteld en nooit gedeeld’, aldus Ellenkamp. Het is volgens De Groot allemaal nog niet wetenschappelijk genoeg. En hij ‘ging vervolgens niet op de inhoud in, omdat er bij hem geen enkele wil is om te kijken naar andere oplossingen dan het verkleinen van de veestapel.’ (bron: https://www.veld-post.nl/artikel/522669-stikstofdoelen-ook-voor-d66-onhoudbaar/)

De koe blijft. © Wim Schut.

De positie van De Groot, woonachtig in Woudsend, is onbegrijpelijk in het stikstofdossier. Hij was voor zijn intrede in de Tweede Kamer in 2017, directeur van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). In Koebont, het ledenblad van Nederlandse Melkveehouders Vakbond nummer 159 februari 2011pleitte De Groot voor verruiming van de melkproductie. ‘Er is een toenemende vraag naar zuivel op de wereldmarkt en gelet op het feit dat West-Europa een zelfvoorzieningsgraad heeft van 109% is het jammer dat de mogelijkheden om de melkproductie niet versneld te laten groeien niet worden benut aldus de Groot.’ (bron: https://www.nmv.nu/edit/uploads/file/KB159.pdf)

WD