Categorieën
Landbouw Natuur en milieu Nederland

Oplossing landbouwcrisis in schappen van online supermarkt Crisp

tekst: MVO Nederland op Liwwadders.nl

De eerste producten afkomstig van natuurlijke boeren zijn vanaf deze maand beschikbaar voor klanten van de online supermarkt Crisp. Dit is het eerste concrete, commerciële resultaat van Boeren Natuurlijk, een landelijk netwerk van MVO Nederland dat het omschakelen naar natuurlijke landbouw voor boeren vereenvoudigt. Crisp-klanten kopen vanaf deze maandcourgette, broccoli, wortels en andere groenten en fruit geteeld door boeren die positief bijdragen aan de natuur.

De boeren waar Crisp mee werkt komen uit Boeren Natuurlijk, dat circa veertig professionals van banken, financiers, verzekeraars, agronomen, bodembiologen, overheid, coöperaties en andere afnemers verenigt. Ze hebben stuk voor stuk een maatschappelijk en financieel belang bij een toename van de biodiversiteit in de Nederlandse landbouw. MVO Nederland stuurt als onafhankelijke partij de deelnemers in de transitie. Crisp is vanaf de start onderdeel van dit netwerk.

Crisp biedt nu producten van vier boeren uit het Boeren Natuurlijk-netwerk: Schevichoven, Botmas, Zonnegoed en Klompe. Met hen zijn vaste leveringsafspraken gemaakt. Dankzij deze afspraken hebben boeren een gegarandeerd langetermijninkomen en wordt de omschakeling naar natuurlijke landbouw gemakkelijker. In de app zie je bij de producten terug dat ze natuurlijk verbouwd zijn, en zijn ze voorzien van verhalen en informatie over natuurlijke landbouw en de boeren.

“Crisp is als eerste en enige supermarkt aangesloten bij Boeren Natuurlijk. Dit doen we omdat we erin geloven dat natuurlijke landbouw de toekomst is, mits het voor boeren rendabel en schaalbaar is. We nemen nu onze verantwoordelijkheid door gegarandeerde afname-afspraken te maken over welke producten we aanbieden aan de consument. We hebben er alle vertrouwen in dat we op termijn nog meer natuurlijke boeren bestaanszekerheid bieden én onze klanten lekker en gezond kunnen laten eten”, zegt Michiel Roodenburg, medeoprichter van Crisp.

“Ons landbouwsysteem veroorzaakt 25 procent van de broeikasgasemissies en 60 procent van het verlies aan biodiversiteit. Tel daar de stikstofcrisis bij op en je weet: de landbouwtransitie was nog nooit zo urgent. We zien partijen werken aan de oplossing, maar dat gaat vaak los van elkaar. We zijn samen verantwoordelijk voor de situatie en moeten het dus ook samen oplossen. Vanuit die urgentie ontwikkelden we Boeren Natuurlijk”, zegt Ankie van Wersch, directeur-bestuurder van MVO Nederland. “Deze samenwerking met Crisp maakt duurzame en natuurlijke producten commercieel aantrekkelijker. Dat is essentieel voor een duurzame economie. We hopen dat de grote supermarkten het lef dat Crisp hier toont snel volgen.”

Meer informatie over Boeren Natuurlijk is te vinden op www.boerennatuurlijk.nl.

Ook kunt u raadplegen: https://www.liwwadders.nl/oplossing-landbouwcrisis-in-schappen-van-online-supermarkt-crisp/