Categorieën
Commentaar Onderwijs Politiek

ONDERWIJSMINISTER WIERSMA VERTREKT

Naar aanleiding van een laatste klacht over wangedrag besluit onderwijsminister Dennis Wiersma te vertrekken. Hij maakt dat ‘s middags op 22 juni via Twitter bekend. ‘Met pijn in het hart stop ik’, zegt de opgestapte bewindsman, die afkomstig is uit Franeker.

Oorzakelijk gaat het over een serie wangedragingen. De Telegraaf meldt in april dat hij in zijn beginfase als bewindsman ‘te fel reageerde op zijn ambtenaren’. Dat gebeurde ‘uit ambitie en gedrevenheid’, zo vergoelijkte Wiersma.

Op zijn onderwijsministerie vertrekken in zestien maanden acht van de negentien communicatiemedewerkers. NRC meldt verder dat op basis van gesprekken met achttien (oud)-medewerkers blijkt dat Wiersma in zijn laatste drie banen telkens is ‘aangesproken op intimiderend gedrag jegens zijn personeel’.

Het wangedrag van Wiersma had bij de selectie voor bewindslieden van dit kabinet bij premier Rutte en VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans bekend dienen te zijn. Wiersma had nooit tot minister benoemd mogen worden.

Wiebe Dooper

https://lc.nl/friesland/waadhoeke/Minister-Dennis-Wiersma-uit-Franeker-stapt-op-na-nieuwe-klacht-over-gedrag-28499217.htm

https://www.nu.nl/politiek/6260370/onderwijsminister-dennis-wiersma-stapt-op-na-nieuwe-klacht-over-gedrag.html

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/05/19/de-woedeaanvallen-van-minister-wiersma-zijn-geen-incident-maar-een-patroon-a4165058