Categorieën
Columns Politiek

OMTZIGT BEPAALT TIMMERMANS’ POLITIEKE TOEKOMST

Op het GroenLinks/PvdA-congres van zaterdag 14 oktober zegt lijsttrekker Frans Timmermans: ‘Goed voor het land als de VVD een tijdje aan de zijlijn staat’, aldus Priscilla Slomp van Nu.nl.

Timmermans spreekt zich ook uit dat hij een voorkeur heeft om een regeringscoalitie te vormen met het CDA van Henri Bontenbal en/of Nieuw Sociaal Contact (NSC) van Pieter Omtzigt.

Als geen ander weet Timmermans dat het een en ander natuurlijk afhankelijk is van de stembusuitslag bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Maar een essentieel punt voor GroenLinks/PvdA is het vrijwel zeker ontbreken van een linkse meerderheid bij de verkiezingen. Dat verzwakt de uitgangspositie voor Timmermans enorm, ook al wordt zijn lijstcombinatie de grootste.

De komende machtsverdeling ligt in handen van niemand minder dan Pieter Omtzigt. Zijn NSC beweegt zich in het politieke midden, zoals eertijds het CDA onder de briljante Lubbers, (1982-1994).

Omtzigt kan straks kiezen om met GroenLinks/PvdA te regeren of met de VVD. Het is nagenoeg uitgesloten dat de drie grootste partijen: NSC, GroenLinks/PvdA en VVD samen een kabinet gaan vormen.

Het eventueel samengaan van NSC en GroenLinks/PvdA dient te worden aangevuld met andere partijen. En daar zit direct al een breekpunt, nog losgezien van bepaalde inhoudelijk verschillen. Omtzigt houdt het CDA zonder meer op afstand en met D66 bestaat ook geen innige band.

Het NSC van Omtzigt heeft met BBB en VVD betere mogelijkheden. Samen met de ChristenUnie en de SP is een vijfpartijen-coalitie een serieuze optie.

Wiebe Dooper