Categorieën
Energie Financiën Onderzoek Wonen

Nieuwbouwhuis blijkt na aankoop fors duurder door verplicht energiesysteem

(tekst: Mark Schrader en Yoeri Vugts, redacteuren Nieuwsuur, op NOS.nl)

De uiteindelijke prijs voor een nieuwbouwwoning kan fors hoger uitvallen dan de vraagprijs doet vermoeden. Dat komt omdat projectontwikkelaars verwarmingsinstallaties, zoals een warmtepomp, niet opnemen in de verkoopprijs. Die installaties zijn wel verplicht, en dus komen de kosten bovenop de verkoopprijs.

Exacte cijfers over hoe vaak er sprake is van deze zogenoemde koppelverkoop, zijn er volgens de branchevereniging niet. Maar uit een analyse van Nieuwsuur blijkt dat het bij tientallen woningbouwprojecten in zeker twintig gemeenten voorkomt. Daar hebben kopers geen keuze: ze moeten duizenden euro’s bijbetalen voor een energiesysteem, dat ze moeten kopen of huren.

“Ondernemers zoeken creatieve manieren waarmee ze de pool van potentiële kopers vergroten”, legt Coen van Rooyen van branchevereniging WoningbouwersNL uit. “Dat leidt er toe dat ze in die creativiteit uitkomen bij dit soort oplossingen.”

Vereniging Eigen Huis keurt (VEH) deze creativiteit af. “Een grote rekening die je in tweeën knipt, is onderaan de streep niet lager”, zegt directeur Cindy Kremer.

Leest u verder via: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2514785-nieuwbouwhuis-blijkt-na-aankoop-fors-duurder-door-verplicht-energiesysteem