Categorieën
Commentaar

Mooie meimaand van het Sneeker Nieuwsblad

Geregeld is er kritiek van mensen dat in lokale weekbladen nieuwswaardige artikelen ontbreken. Voor wat betreft de aflopende meimaand heeft dat geen betrekking op het Sneeker Nieuwsblad, want de krant presenteerde goede artikelen, waaronder enkele maatschappijkritische. Journalist Johan Vogelzang en columnist Joute de Graaf verdienen een pluim voor hun schrijfwerk.

In de eerste uitgave van mei beschrijft Vogelzang de miserabele woonsituatie van Astrid Schotting in de Eerste Woudstraat van de Waterpoortstad. Haar huurwoning mankeert nogal wat aan: ‘De vloer van de hal is zompig en beweegt onder je voeten. Er zit een lange scheur bovenin de dragende muur tussen de hal en de woonkamer. Het klapraam aan de achterkant van de woonkamer kan niet meer dicht en daarom heeft de bewoonster er een gordijn voor gespannen of eigenlijk vast gespijkerd.’

Vogelzang haalt ook aan dat het klusteam van huurbaas Piet Siderius iedere keer voor de dichte deur staat. Daartegenover zegt Schotting ‘dat de klusjesman nooit een afspraak maakt’.

Op donderdag 12 mei publiceert het Sneeker Nieuwsblad een uitstekend verslag op de voorpagina over het IJlster bedrijf Soprena dat in de omgeving overlast veroorzaakt en voor een jaar op slot gaat. De week daarop een lezenswaardige bijdrage over hoe de familie Hoekstra op Camping Pasveer doorgaat na het overlijden van zus Louise.

Het artikel over Soprena is van een LC-journalist en werd met toestemming bewerkt door Vogelzang. Het artikel over ‘Pasveer’ komt volledig uit de pen van Vogelzang.

In de editie van 25 mei schrijft Joute de Graaf in zijn column over de zevende Floriade die onlangs in Almere werd geopend. De Floriade gaat gebukt onder een miljoenenschuld. De gemeentelijke overheid, dus de belastingbetaler, betaalt die tekorten en worden niet opgehoest door de Floriade zelf.

Burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân is als directeur tweeënhalf jaar, van 1 januari 2016 tot aan de zomervakantie van 2018, verbonden aan de Floriade.  ‘De budgetoverschrijding is in Almere nu al het zevenvoudige van de 10 miljoen waar burgemeester Jannewietske in 2016 mee startte. In 2018 verruilde ze de toen nog kale vlakte daar voor gemeente SWF. Die profiteert nu van haar leiderschap. Ze heeft het vast zien aankomen dat 10 miljoen te weinig was voor de ambities’, aldus De Graaf.

Zijn slotzin luidt: ‘Het zal toch niet zo zijn dat SWF straks zo ambitieus is zich te melden voor het organiseren van de achtste Floriade omdat de burgemeester ervaring heeft?’

Ga zo door Vogelzang en De Graaf!

Wiebe Dooper