Categorieën
Cultuur Fryslân

Marrit Jellema is de nieuwe Stadsdichter van Leeuwarden

(tekst: persbericht op Liwwadders.nl)

Marrit Jellema is de nieuwe Stadsdichter van Leeuwarden. Tot januari 2026 schrijft ze over Leeuwarden en reflecteert ze op wat er leeft. Ze geeft woorden aan belangrijke gebeurtenissen in de gemeente Leeuwarden en aan de gevoelens daarover.

Cultuurwethouder Hein Kuiken maakte dinsdagavond de naam van de nieuwe Stadsdichter bekend in de Westerkerk. Ze werd gekozen door een vijfkoppige jury.

De jury was het uiteindelijk anoniem eens over de keuze, staat in het juryrapport: “Marrit gaf een performance tijdens de sollicitatie die veel indruk maakte. Zoals een jurylid zei: ‘ze ademt poëzie”. Daarnaast presenteerde ze een uitgebreid plan om woordkunst/poëzie dichter bij diverse doelgroepen in de gemeente Leeuwarden te brengen. “Ze heeft een sterk netwerk en heeft een helder beeld bij wat ze zou willen bereiken”, aldus de jury.

Veertien aanmeldingen

De jury koos Marrit Jellema uit veertien aanmeldingen. Na de eerste selectie bleven er vier finalisten over: naast Jellema waren dit Ronald Maxim Wijnia, Sannemaj Betten en Hendrik Willemsen.

Hendrik Willemsen (1999) trok zich terug. Hij wil zich richten op zijn studie en zich verder ontwikkelen als dichter en performer.

IJzersterke kandidaten

Volgens wethouder Hein Kuiken was de keuze niet makkelijk: “De jury moest kiezen uit ijzersterke kandidaten. Daar mogen wij ons in Leeuwarden erg gelukkig mee prijzen; dat wij zoveel literair talent in ons midden hebben. Dat zijn we als City of Literature ook aan onszelf verplicht, maar het geeft ook vertrouwen in onze toekomst, dat in de toekomst nog vele Stadsdichters het stokje kunnen overnemen.”

Over de nieuwe Stadsdichter:

Marrit Jellema (30) won in 2019 een Spoken Award in de categorie ‘lyrics’. In juni 2021 kwam haar spoken word debuutalbum superpersoonlijk uit en in september 2021 stond ze in de finale van het NK Poetryslam. Begin 2023 was de release van haar tweede album, Voor Altijd. Marrit volgde vanaf april 2021 tot februari 2023 het Urban Arts Talent traject van het fonds voor cultuurparticipatie om zichzelf als artiest verder te ontwikkelen. Ze geeft regelmatig workshops poëzie en spoken word, organiseert samen met Explore The North en City of Literature Leeuwarden het spoken-word-evenement ‘Hoge Woorden’ en staat op podia door het hele land.