Categorieën
Ethiek Geschiedenis Politie

Maatregelen bij dodenherdenking uit vrees voor verstoring: iedereen gefouilleerd

(tekst: nieuwsredactie Nu.nl)

Uit vrees voor protestacties of verstoringen vanwege de oorlog in Gaza neemt Amsterdam extra maatregelen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei. Zo worden er minder mensen toegelaten op de Dam, zijn vlaggen niet toegestaan en worden alle aanwezigen gefouilleerd.

Volgens burgemeester Femke Halsema zou het kunnen gebeuren dat er vlaggen worden meegenomen naar de Dam, dat er leuzen wordt gescandeerd of dat “zelfs de twee minuten stilte verstoord worden”. Ook versterkers en borden zijn niet toegestaan.

De Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie, politiechef) en het Nationaal Comité 4 en 5 mei melden dat de extra maatregelen worden genomen in nauwe samenwerking met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De NCTV en de politie benadrukken dat ze de kans op spontane protestacties of verstoringen aanwezig achten, maar dat de kans op een aanslag niet groter is dan in voorgaande jaren.

Leest u verder via: https://www.nu.nl/4-en-5-mei/6309628/maatregelen-bij-dodenherdenking-uit-vrees-voor-verstoring-iedereen-gefouilleerd.html