Categorieën
Europa Landbouw Politiek

LTO presenteert Agrarische Programmatracker in aanloop naar EP verkiezingen

(tekst: LTO Nederland)

Op 6 juni vinden de Europese Parlementsverkiezingen plaats in Nederland. Er zijn voor Nederland 31 zetels (van de 720) verkiesbaar. Dat zijn twee zetels meer dan in de zittingsperiode 2019-2024. In aanloop naar deze verkiezingen presenteert LTO haar Agrarische Programmatracker EP 2024. Hierin zijn de voor de agrarische sector relevante standpunten gebundeld. De Programmatracker geeft daarmee een helder overzicht van de inzet van de politieke partijen richting de Europese verkiezingen.

De afgelopen tijd presenteerden diverse politieke partijen hun conceptprogramma’s. Om het overzicht te houden introduceert LTO Nederland net als in 2021 én 2023 de Agrarische Programmatracker: een overzicht van de voor Nederlandse land- en tuinbouw belangrijkste passages uit de partijprogramma’s. Deze passages zijn te selecteren op onderwerp, thema’s en partijen. Daarnaast bevat de tracker het overzicht van de gepubliceerde (concept)programma’s. De Programmatracker wordt aangepast zodra de geamendeerde (definitieve) programma’s beschikbaar zijn.

Agrarische programmatracker
Met het overzicht wil LTO een objectief overzicht geven hoe de verschillende politieke partijen de toekomst van de Nederlandse land- en tuinbouw in Europees verband zien. Het overzicht is tot stand gekomen op basis van enkel de verkiezingsprogramma’s. Uitspraken die door de kandidaat-Kamerleden gemaakt zijn gedurende de campagne zijn in het overzicht niet verwerkt. De programma’s van zowel BBB als JA21 worden toegevoegd zodra zij een programma presenteren.

Klik hier voor de Agrarische Programmatracker EP 2024 

Europees Puntenplan
LTO heeft, om de politieke partijen tijdig van input te voorzien, in augustus 2023 een Europees Puntenplan opgesteld en aangereikt. Hierin worden kansen én uitdagingen voor de agrarische sector in Europa beschreven.

Lees het volledige puntenplan hier (NL).

Ook kunt u raadplegenL LTO presenteert Agrarische Programmatracker in aanloop naar EP verkiezingen – LTO