Categorieën
De Fryske Marren Politiek Súdwest

Lokale partij kan impuls aan democratie geven

Met de stijl ‘democratische procesbewaker’ hebben raadsleden van lokale én landelijke partijen een recept om lokale democratie te versterken.

(tekst: Wouter Boonstra op BinnenlandsBestuur.nl)

De negatieve oordelen die lokale politici van landelijke partijen in 2014 hadden over lokale partijen blijken misplaatst. Raadsleden van lokale partijen leggen accenten die net wat beter aansluiten bij mensen met weinig of geen politiek vertrouwen. Maar raadsleden van landelijke partijen hebben wel de potentie om daar ook aansluiting te vinden, als zij zich maar als ‘democratisch procesbewaker’ opstellen. Dat stelde politicoloog Hans Vollaard vrijdag in de eerste Jan van Zanen lezing in Den Haag.

Goede ondersteuning en positionering

Wat is de aantrekkingskracht van lokale partijen en hoe gaan zij te werk? Zorgt hun werkwijze ervoor dat mensen weer vertrouwen krijgen in de politiek? Over deze en andere vragen bogen Vollaard, universitair hoofddocent van de Universiteit Utrecht en medeauteur van het Lokaal Kiezersonderzoek,  en politicoloog Lisanne de Blok (ook Universiteit Utrecht) zich.

Leest u verder via: https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/raadslid-meest-succesvol-als-democratische-procesbewaker