Categorieën
Fryslân Media Onderzoek

KRO-NCRV’s Pointer Pop-up redactie doet onderzoek in Friesland

(tekst: persbericht op Liwwadders.nl)

Journalisten van Pointer (KRO-NCRV) en de Leeuwarder Courant doen vanaf 14 februari een maand lang onderzoek naar kwesties waarvan bewoners in Friesland vinden dat ze moeten worden onderzocht. Dit doen ze vanuit de Pointer pop-up op de Wirdumerdijk 39 in Leeuwarden. 

Leeuwarden is de eerste gemeente in Friesland die Pointer dit jaar aandoet met de pop-up redactie. Eerder streek de pop-up redactie neer in onder andere Almelo, Heerlen en Vlissingen. Dat heeft meerdere radio- en televisieprogramma’s opgeleverd over onder andere de vergoeding van de mijnbouwschade in Heerlen en de uitbreiding van vakantieparken in Zeeland. 

Waar de redactie onderzoek naar gaat doen in Friesland, dat hebben de Friezen voor het zeggen. “We nodigen de bewoners van Friesland/Fryslân uit om koffie te komen drinken in de pop-up redactie. We vertellen graag over wat wij doen en zijn benieuwd naar de kwesties die spelen in de provincie,” zegt coördinator Pim Peterse. “Goede tips leiden tot een radio- en/of televisie-uitzending. Maar je tips kunnen ook leiden tot een online artikel op de website van Pointer.”

Meet-up op 13 februari
Aan iedere pop-up periode gaat een meet-up vooraf. Tijdens deze bijeenkomst stelt de redactie zich voor en leidt KRO-NCRV-presentator Herman van der Zandt twee paneldiscussies:

Panel 1 Woningbouw; inbreiden of uitbreiden?
Er moeten in Nederland 900.000 huizen gebouwd worden, iedere provincie heeft een opgave om hieraan bij te dragen. Friesland is de minst bebouwde provincie en toch hoeven er maar 17.500 huizen gebouwd worden voor 2030. Waar wordt er gebouwd en voor wie?

Panel 2: Valt de weidevogel nog te redden?
Het gaat nog steeds niet goed met de weidevogels in Friesland. En dat terwijl de provincie wel veel geld investeert om weidevogels zoals onze nationale vogel de Grutto een beter leefgebied te geven. Valt het tij nog te keren?

Marijn Molema, bijzonder hoogleraar Regionale Vitaliteit & Dynamiek verzorgt een lezing over de kloof tussen de regio en Den Haag. Ook is er de ruimte om jouw tip over de bühne te brengen. Dinsdag 13 februari, locatie: dbieb Blokhuispoort, aanvang 20:00 uur (inloop 19:30 uur). Toegang is gratis.

Live journalism
Een belangrijk onderdeel van de Pointer pop-up is de onderzoekstafel op de zaterdagochtend. Tijdens deze sessies doen de Pointer journalisten samen met betrokken bewoners en deskundigen onderzoek naar een dossier.

Pointer pop-up redactie
14 februari t/m 9 maart
Wirdumerdijk 39, Leeuwarden
Woensdag t/m zaterdag van 10:00-18:00 uur

Hierbij de tekst op Liwwadders.nl: https://www.liwwadders.nl/kro-ncrvs-pointer-pop-up-redactie-doet-onderzoek-in-friesland/