Categorieën
Cultuur Financiën Fryslân Sociaal Sport

Jongeren in Waadhoeke krijgen 200 euro voor meedoen met sport en cultuur

(tekst: gemeente De Waadhoeke op Liwwadders.nl)

De gemeenteraad van Waadhoeke heeft donderdag 21 december besloten om komende twee jaar een proef sport en cultuur uit te voeren. Onderdeel is dat jongeren van 12 tot en met 16 jaar een tegoedbon van €200 kunnen uitgeven bij sport- en cultuuraanbieders in de gemeente. Zo krijgen zij de kans om zonder kosten kennis te maken en mee te doen aan sportieve en culturele activiteiten.

De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Betrokken zijn en deel uitmaken van een groep of vereniging zorgt voor ontspanning, sociale contacten en zorgt ervoor dat je je beter voelt. Met de proef Sport en Cultuur komen alle sport- en cultuuractiviteiten in één overzicht en krijgen jongeren de kans om zonder kosten om mee te doen, te ontmoeten en talenten te ontwikkelen. Daarnaast kan de pilot de lokale verenigingen helpen door deelname aan activiteiten, lidmaatschappen en wellicht meer vrijwilligers.

Wat is de bedoeling?
Jongeren die tussen 1 augustus 2007 en 31 juli 2012 geboren zijn, krijgen aan het begin van het sport- en cultuurseizoen 2024-2025 een tegoedbon. De tegoedbon heeft een waarde van €200 en is twee jaar geldig. De bon kan gebruikt worden voor activiteiten of evenementen die een vereniging in Waadhoeke organiseert, maar ook voor een lidmaatschap.

Inleveren via Yn Beweging
De jongeren kunnen de tegoedbon straks inleveren via het online platform Yn Beweging. Daarop komt het volledige aanbod voor sportieve en culturele activiteiten voor alle leeftijfen, dus niet alleen voor jongeren. In het voorjaar worden de sport- en cultuuraanbieders in Waadhoeke geïnformeerd hoe zij hun aanbod hierop kunnen zetten. Ook na de proef blijft het platform Yn Beweging bestaan.

Rijke Schooldag
De jongeren die in Waadhoeke naar het voortgezet onderwijs gaan, kunnen de komende twee schooljaren ook deelnemen aan het project Rijke Schooldag. Ze kunnen daarbij na schooltijd meedoen aan verschillende sport- en cultuuractiviteiten. Zo kunnen ze al kennismaken met bijvoorbeeld een sport en de tegoedbon van de proef gebruiken om een lidmaatschap te betalen.

Verenigingen versterken
Tijdens de twee jaar dat de proef loopt, begeleidt de gemeente de verenigingen extra. Zo hoopt de gemeente de verenigingen te versterken en dat de jongeren die deelnemen aan de proef, lid worden of blijven van de vereniging of er zelfs vrijwilliger worden.

Blij met positief besluit
Wethouder René de Vries is heel blij dat de gemeenteraad akkoord is met het voorstel. “Dit is een kans voor veel jongeren in Waadhoeke om kennis te maken met het sport- en cultuuraanbod. Ik hoop dan ook dat er veel jongeren gebruik van gaan maken en ervaren hoe leuk het is om (samen) te sporten, muziek te maken of bijvoorbeeld toneel te spelen. Nu, maar ook in de toekomst.”

Ook kunt u raadplegen: https://www.liwwadders.nl/jongeren-in-waadhoeke-krijgen-200-euro-voor-meedoen-met-sport-en-cultuur/