Categorieën
Commentaar Europa Politiek Súdwest

KORTE BLIK: ‘DE PVV EUROPEES IN SÚDWEST’

Op donderdag 6 juni vinden de Europese verkiezingen plaats. Het nieuwe Europees Parlement wordt dan voor vijf jaar gekozen. De opkomst bij de Euroverkiezingen valt meestal tegen, terwijl de burger steeds meer met de ‘macht van Brussel’ krijgt te maken.

Een interessante vraag is: hoe stemmen de burgers in de gemeente Súdwest-Fryslân op donderdag 6 juni? De kans is aannemelijk dat de PVV als grootste uit de bus komt, omdat de partij in landelijke peilingen goed blijft scoren. De PVV boekt dan de tweede verkiezingszege in haar geschiedenis, omdat de landelijke verkiezingen van 22 november 2023 daarvoor won. Toen zegevierde de PVV in Súdwest met 13.185 stemmen: 22,82% van het totaal uitgebrachte stemmen.

Toch zal een eventuele winst van de PVV aanstaande donderdag minder groot zijn dan die in november, omdat een zeker te verwachten lage opkomst in het nadeel uitvalt van deze partij. In Súdwest gaat in november 2023 81,34% van de kiezer naar de stembus. Het opkomstpercentage voor de Europese verkiezingen in mei 2019 bedraagt 42,9%. De PvdA zegeviert met 6493 stemmen en het CDA wordt dan tweede in Súdwest met 5502 stemmen.

Tenslotte: de PVV is niet erg dol op Europa, hoewel partijleider Wilders enkele maanden geleden afziet van Nexit, een direct vertrek uit Europa. In plaats daarvan wil hij de EU van binnenuit wijzigen.

Geraadpleegde bronnen:

https://www.verkiezingsuitslagen.nl/verkiezingen/detail/TK20231122/744076

https://www.verkiezingsuitslagen.nl/verkiezingen/detail/EP20190523/686017

https://www.ad.nl/politiek/wilders-vindt-afscheid-van-nexit-geen-ommezwaai-nu-gaan-we-macht-van-de-eu-van-binnenuit-uithollen