Categorieën
Columns Humor Politiek

HILDEGONDA: ‘GEERT WILDERS IS EEN HARD GEKOOKT EI’

Mijn echtgenote Hildegonda en de vriendinnengroep van de pluktuin zijn het bijna allen eens over wie Geert Wilders is. Louise-Marléne, Germaine-Paula, Jokelien-Esmeralda en nog enkele anderen fulmineren tegen de PVV-leider. Hildegonda houdt het binnen de perken. ‘Geert Wilders is een hard gekookt ei’, zegt ze.

Louise-Marléne, die bijna promoveerde op de betekenis van het vervoer van kleuters per bakfiets, vindt Wilders een uilskuiken. Germaine-Paula stelt dat hij een politieke charlatan is en maling heeft aan de grondwet. En de woorden van Jokelien-Esmeralda durf ik niet aan het digitale papier toe te vertrouwen. Er is hoe dan ook iets loos met de burgerlijke beschaving van de pluktuingroep.

De partij van Omtzigt is wantrouwend tegenover de PVV.

Hildegonda: ‘De pluktuingroep is in het algemeen hooggeschoold, de echtgenoten van de vrouwen zijn afkomstig uit welgestelde gezinnen en gezamenlijk hebben ze een min of meer links-liberale achtergrond. En deze korte sociologische analyse verklaart een lichte aversie tegen Wilders.’ Het betreft een knappe uitleg van mijn echtgenote, waar ik niets aan toe heb te voegen.

VVD-leider Yeşilgöz laat tactisch steken vallen.

In de avonduren vertelt Hildegonda dat Wilders zichzelf politiek buitenspel heeft gezet door te radicale ideeën, zoals het sluiten van moskeeën en dat bij de PVV een open democratische cultuur ontbreekt.

‘En wat verwacht jij van de verdere kabinetsformatie?’, vraag ik. ‘Dat is lastig te voorspellen. Wat ik wel weet is dat de PVV met name door VVD, NSC en GL-PvdA wordt tegengewerkt, waardoor Wilders niet in het Torentje terechtkomt.’ Wederom ben ik het met mijn echtgenote eens.

‘Maar dat is wel sneu voor hem’, zeg ik. ‘Doe niet zo soft. Geert Wilders is een hard gekookt ei’, aldus Hildegonda.

Wiebe Dooper