Categorieën
Columns Dieren Humor Natuur en milieu

HILDEGONDA: ‘BOSWACHTER PIERRE-HIDDE IS INNEMEND’

Mijn echtgenote Hildegonda wandelt graag met vriendinnen in natuurgebieden. Het meest favoriet zijn de Veluwe en de Oostvaardersplassen. In beide gebieden ontmoet de vriendinnengroep geregeld boswachter Pierre-Hidde.

‘Pierre-Hidde is innemend’, zegt Hildegonda. ‘Hoe kan je dat nu zeggen over een boswachter die je eigenlijk niet kent?’, vraag ik. ‘Hij praat zacht en lief over dieren. Daarnaast is Pierre-Hidde positief ingesteld’, luidt haar toelichting.

De ijsvogel komt ook voor in de Oostvaardersplassen. © Gerda Bijker-Bos

‘En wat vindt Pierre-Hidde van de aanwezigheid van de wolf op de Veluwe?’ Hildegonda: ‘Dat vindt Pierre-Hidde een zeer welkome belevenis. Hij heeft van een wolvenechtpaar vijf jonge welpen op film staan en vertelt erover in wijkgebouwen en dorpshuizen. En thuis mochten zijn vier kinderen vijf kaarsjes uitblazen. Zo lief!’

Mijn altijd kritische echtgenote Hildegonda laat zich vermoedelijk meeslepen door een zeer aantrekkelijke boswachter Pierre-Hidde. Dat heb ik te accepteren, maar leuk is het niet.

Bij het googelen over natuurnieuwtjes lees ik over criticasters die alert zijn ten aanzien van de Oostvaardersplassen, waar Staatsbosbeheer de regie voert. De kritiek van de groep is niet mals. Het gaat bijvoorbeeld over sterk vermagerde dieren die er rondlopen. Ook is er de Facebookpagina Oostvaardersplassen de “waarheid” wij zwijgen niet!

Een paar dagen later leg ik bovenstaande aan Hildegonda voor of ze ervan afweet. ‘Ja, zonder meer. Het is er vreselijk. En Pierre-Hidde weet het ook. Hij mag er van de Staatbosbeheer-managers niet over praten. Bepaalde collega’s deden dat wel en zijn ontslagen of overgeplaatst.’

Deze bijzondere Wetterhoun houdt wolven gemakkelijk op afstand. © Femmy Boon

‘En nogmaals, vanwaar toch dat innemende van Pierre-Hidde?’, vraag ik. ‘Vanwege al het dierenleed op de Oostvaardersplassen is hij diep geraakt en heeft zijn werkgever hem onder behandeling gesteld van een gerenommeerde dierenpsychiater. Daardoor is Pierre-Hidde’s innemendheid enorm toegenomen. Hij staat nu echt in zijn kracht’, aldus een betrokken Hildegonda.

Het blijft afwachten hoe boswachter Pierre-Hidde zijn positieve en innemende intenties kan blijven rijmen met het trieste gebeuren op de Oostvaardersplassen.

Wiebe Dooper