Categorieën
Commentaar Landbouw Politiek

GESTEGGEL TUSSEN D66-ER DE GROOT EN LTO

Het past bij de stijl van D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot om de landbouwsector te sarren. Vanochtend, woensdag 10 mei, liet hij zich in De Telegraaf als volgt uit over ondertekening van het Landbouwakkoord door LTO:

Ik denk wel dat er getekend gaat worden, maar de inkt zal nog niet droog zijn en alles zal uit de kast worden gehaald om de afspraken te slopen. Want de handtekening van LTO is niets waard.

Wederom ‘een respectloze uitspraak’ van De Groot, aldus LTO op de site van Nieuwe Oogst. De landbouworganisatie stelt dat D66 in een eerder stadium voor een motie stemde om tot een Landbouwakkoord te komen.

De uitspraken van De Groot zijn ook ingegeven door het forse verlies bij de Statenverkiezingen van medio maart, waarbij D66 werd gehalveerd.

Tegelijk legde LTO-voorzitter Sjaak van der Tak een bom onder het Landbouwakkoord met zijn Ledenbrief van 26 april 2022. Hierin schrijft hij dat er onder boeren en tuinders geen draagvlak bestaat voor het Landbouwakkoord als helderheid van het stikstofbeleid ontbreekt.

Vanuit dit perspectief zijn de plaagstootjes van De Groot weer begrijpelijk en dient LTO zich niet in een slachtofferrol te wentelen.

Geraadpleegde bronnen:

https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/05/10/lto-eist-dat-tjeerd-de-groot-d66-uitspraken-landbouwakkoord-terugneemt

https://www.lto.nl/lto-ledenbrief-landbouwakkoord/