Categorieën
Commentaar Cultuur Ethiek Politiek

EEN VECHTPARLEMENT

Op woensdag 28 september komt in de publiciteit dat het Presidium van de Tweede Kamer een onderzoek instelt naar ‘mogelijk grensoverschrijdend gedrag van oud-Kamervoorzitter en huidig PvdA-Kamerlid Khadija Arib’, schrijft Nu.nl. Een zeer opvallende kwestie. Meestal buitelen Forum voor Democratie en D66 op een tamelijke onsympathieke wijze over elkaar heen.

Het Presidium, dat een organiserende taak heeft voor de Tweede Kamer, ontving meldingen van de landsadvocaat over Aribs gedrag met kwalificaties als ‘machtsmisbruik’, ‘schrikbewind’ en ‘onveilige werkomgeving’. Columnist Geert Dales benadrukt dat het gaat om anonieme klagers. Het blijkt om – slechts – twee anonieme brieven te gaan.

‘We zijn niet over één nacht ijs gegaan’, zegt Bergkamp, de huidige Tweede Kamervoorzitter van D66. Daarentegen spreekt Arib van een politieke afrekening. Het is nadelig voor haar dat partijgenoot Henk Nijboer als lid van het Presidium zijn jawoord heeft verleend aan onderzoek naar Aribs gedrag.

Columnist Arthur van Amerongen windt er geen doekjes om. Hij spreekt van een ‘ongekend smerige lastercampagne tegen Khadija Arib’ die ‘overduidelijk de signatuur van de Magere Mannetjes’ draagt, waarmee de D66-ers Sjoerd Rimmer Sjoerdsma en Jan Paternotte worden bedoeld. En: ‘De ietwat onnozele Vera Bergkamp acht ik niet in staat tot een Machiavelliaanse drijfjacht’, aldus Van Amerongen.

Ook columnist Geert Dales trekt partij voor Arib, voor wie hij respect heeft maar geen sympathie. Hij beklemtoont dat het belachelijk is dat Arib het een en ander in de krant moest lezen. ‘Zeker nu die gotspe is geëntameerd door een D66’er. De partij van de vuige drankroddels van Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma over informateur Johan Remkes (“Er zat drank in de man”).’

De ene negatieve gebeurtenis volgt de andere op in de Tweede Kamer. Op donderdag 29 september overlegt de Tweede Kamer nog over het al dan niet wijzigen van het Reglement van Orde. Een dosis zelfkritiek is een beter medicijn voor een groep Kamerleden. Ook het drinken van een borrel, goed uitslapen en vervolgens een flinke wandeling maken, kan een heel klein beetje helpen.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://www.nu.nl/politiek/6226866/arib-werkt-niet-mee-aan-schijnonderzoek-en-wil-niet-praten-met-kamervoorzitter.html

https://www.nu.nl/politiek/6226812/kamervoorzitter-bergkamp-met-onderzoek-steek-ik-arib-geen-mes-in-de-rug.html?redirect=1

De link van HP-DETIJD werkte niet. Via deze tweet komt u ook bij het artikel van Van Amerongen:
https://twitter.com/DonArturito/status/1575504994790363136?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

https://www.geertdales.com/vera-bergkamp-moet-onmiddellijk-opstappen