Categorieën
Fryslân Justitie Landbouw Politie

Eén maand voorwaardelijk geëist voor agent die op 16-jarige Jouke schoot

Het Openbaar Ministerie heeft een voorwaardelijke celstraf van 1 maand geëist tegen de agent die in juli vorig jaar tijdens een boerenprotest op de cabine van een rijdende tractor schoot’, aldus het AD.

De agent verdedigde zich, via een videokanaal, door te zeggen dat hij bang was dat de tractorbestuurder, de 16-jarige Jouke Hospes, over ‘hem heen zou denderen’. Maar volgens de officier was daar geen sprake van. ‘Hij dacht het misschien, maar dat was niet het geval. Hij had echt anders moeten en kunnen handelen.’ De officier verwijt de agent poging tot doodslag.

Het schietincident vond plaats bij een boerenprotest tegen het stikstofbeleid langs de A32 bij Heerenveen op 5 juli 2022, waarbij de politieman gericht op de tractorcabine van Jouke schoot.

Jouke’s moeder vertelde in de rechtszaal dat het gezin nog steeds in therapie is. Vanwege bedreigingen was de agent niet aanwezig.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:
https://www.ad.nl/binnenland/om-eist-voorwaardelijke-celstraf-van-een-maand-tegen-agent-die-op-jouke-schoot-bij-boerenprotest~a08e5e86/