Categorieën
Columns Politiek Sneek Súdwest Verkeer

EEN FATBIKELUWE SNEKER BINNENSTAD BIEDT PVDA-WETHOUDER RIETMAN EEN UITWEG

Groepjes fatbikers in de Sneker binnenstad zijn een doorn in het oog van winkelend publiek, ondernemers en toeristen. Het zou PvdA-wethouder Michel Rietman sieren om dat vraagstuk op te pakken, want de ergernis daarover is, op basis van gevoerde gesprekken met bezoekers aan het centrum en gevestigde ondernemers, nogal groot.

Is FNP-fractievoorzitter Tsjerk Bouwhuis zich wel bewust van het vraagstuk van fatbikers in de Sneker binnenstad? © SWF

Dagelijks komt het voor dat fatbikes met een of twee adolescenten over de Oosterdijk, de Nauwe Burgstraat en het Schaapmarktplein al slingerend wandelend publiek passeren. Daarbij worden soms gevaarlijke manoeuvres gemaakt. Het fietsen in genoemde winkelstraten mag niet en het college van PvdA, CDA en FNP laat handhaving daarop onvoldoende controleren. Op deze wijze is het college verantwoordelijk voor een stuk verloedering in de Sneker binnenstad. De fractievoorzitters van deze respectievelijke collegepartijen: Marijke Roskam, Uilkje Attema en Tsjerk Bouwhuis dienen zich ook bewust te zijn van dit serieuze item.

Iedere verkeersdeelnemer weet dat fatbikes heel rap hoge snelheden kunnen bereiken van 25 km tot 30 km per uur. Een bijkomende factor is dat jongeren geen helm dragen en zich niet realiseren dat een val met een behoorlijke snelheid tot ernstig hersenletsel kan leiden. In verband met verkeersveiligheid heeft de overheid per 1 januari 2023 een helm verplicht gesteld voor het gebruik van de snorfiets. Daarnaast ijvert VeiligVerkeer voor het gebruik van een fietshelm op de e-bike.

Door middel van een autoluwe aanpak een veilige binnenstad realiseren, is het adagium van PvdA-wethouder Rietman. Maar aan fietsende fatbikers door het centrum zijn onveilige situaties verbonden. En het college, onder wie Rietman, en de genoemde fractievoorzitters laten die geschetste onveiligheid op zijn beloop.

De bekende rode stopknop!

Wethouder Rietman kan zichzelf een politieke uitweg bieden door de aankondiging van een fatbikeluwe Sneker binnenstad, dat wil zeggen: stelselmatige controles (het uitschrijven van bonnen) op fietsende fatbikers in winkelstraten waar dat niet mag. En tussendoor even niet vergeten de rode knop van de autoluwe proef in te drukken!

Wiebe Dooper