Categorieën
Commentaar Landbouw Natuur en milieu Politiek

DOORBRAAK IN LANDBOUWAKKOORD

De kans is zeer groot dat het kabinet volgende week een Landbouwakkoord overeenkomt met de partijen uit de landbouwsector. LTO-Nederland is daarbinnen de grootste en belangrijkste actor.

Het optimisme ontstond afgelopen nacht, nadat het complete bestuur van LTO was geïnviteerd op het ministerie van Landbouw en daar met premier Rutte sprak in het bijzijn van landbouwminister Adema en vier andere ministers. LTO-voorzitter Van der Tak deelde na afloop mede dat het kabinet ‘cruciale stappen’ heeft gezet. Daaruit kan worden geconcludeerd dat een Landbouwakkoord min of meer binnen handbereik ligt.

Opvallend is dat Van der Tak eerder op woensdag 14 juni overleg met landbouwminister Adema opschortte, omdat hij zich niet kon vinden om bepaalde kwesties met meerdere bewindslieden te bespreken. ‘Na de opschorting woensdagmiddag, kondigde Van der Tak aan dat het kabinet weer met de landbouworganisatie in gesprek zou gaan’, aldus NRC.

Over welke onderdelen het kabinet water bij de wijn heeft gedaan, is niet bekendgemaakt. Volgende week neemt LTO een besluit over het Landbouwakkoord. Dan is het ‘hom of kuit’, aldus voorzitter Van der Tak.

De totstandkoming van een Landbouwakkoord betekent een winstpunt voor het kabinet, maar nog niet de redding. Immers, de coalitievorming in de provincies is niet compleet afgerond. En het kabinet heeft alleen reële overlevingskansen als de nieuwe colleges van Gedeputeerde Staten ook kunnen leven met de ‘cruciale stappen’ die zijn gezet.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://www.nu.nl/politiek/6268046/partijen-zetten-cruciale-stappen-tijdens-nachtelijk-overleg-over-landbouwakkoord.html

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/06/14/gesprekken-rond-mogelijk-landbouwakkoord-opgeschort-vanavond-gesprekken-tussen-lto-en-kabinet-a4167145

https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/06/15/kabinet-doet-lto-toezeggingen-die-alle-verwachtingen-overtreffen