Categorieën
Economie Sociaal

Donderdag en vrijdag opnieuw landelijke 48-uurs staking voor goede cao Houthandel

(tekst: Hans Walthie op FNV.nl)

FNV Bouwen & Wonen roept zijn leden in de houthandel opnieuw op tot een landelijke 48-uurs staking op 9 en 10 november. Eerder waren er al werkonderbrekingen in de provincies Noord-Brabant, Utrecht, Noord-Holland, Zeeland en Zuid-Holland. En waren er al 24- en (verlengde) 48-uurs stakingen. Nog meer stakingen zijn aanstaande.

Inschrijf-locaties

De stakende FNV leden schrijven zich op donderdag 9 november, van 08.00 tot 10.00 uur, in op de volgende 6 FNV vakbondshuizen:

Vakbondshuis Amsterdam, Derkinderenstraat 2-8

Vakbondshuis Deventer, Gotlandstraat 2a

Vakbondshuis Eindhoven,  Dr. Cuyperslaan 47 

Vakbondshuis Heerenveen, Koornbeursweg 32

Vakbondshuis Rotterdam, Pegasusweg 200

Centraal Vakbondshuis/(FNV hoofdkantoor) Utrecht, Hertogswetering 159

Werkgevers weigeren serieus bod op tafel te leggen

FNV actiecoördinator Dennis Vereggen: ‘Ondanks wat doorzichtige schijnbewegingen van de werkgevers weigeren ze nog altijd een serieus bod op tafel te leggen. Dus staken we gewoon door. Onze leden staan er nog altijd strijdbaar in bij steeds meer Houthandels in het land. Het hou(d)t echt een keer op. Onze duidelijke eis van 6% + 100 euro loonsverhoging en iedereen in de cao blijft gewoon keihard staan.’

Op 29 september liep het door FNV Bouwen & Wonen verstuurde ultimatum naar de Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) voor een goede, nieuwe cao af. De VVNH liet echter weten niet op de gestelde cao eisen in te gaan.

Belangrijkste cao-eisen

Looptijd
Een cao met een looptijd van één jaar, van 1 april 2023 tot en met 31 maart 2024.

Loonontwikkeling
Per 1 juli 2023 een structurele verhoging van alle maandsalarissen met € 100 bruto (op fulltime basis) én daarbovenop een verhoging van 6% voor alle salarisschalen, daadwerkelijk betaalde bruto salarissen en overige emolumenten.

Boven cao
De loongrens waardoor een grote groep werknemers in de sector buiten de cao valt, wordt opgeheven waardoor alle werknemers van houthandel-bedrijven onder de cao komen te vallen.

Reiskosten

Een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer van 0,21 eurocent per kilometer.

Ploegendienst
De leeftijd waarop ploegendienst geweigerd mag worden, wordt niet verhoogd.

Pensioenregeling
De jaarlijkse verhoging van de franchise wordt bevroren tot het niveau van de franchise van de pensioenregeling voor de Meubelindustrie.

Zwaarwerkregeling
Er komt een protocolafspraak om verder te praten over de invoering van een zwaarwerkregeling.

In de Houthandel werken circa 6.000 werknemers. De vorige cao liep op 31 maart dit jaar af.