Categorieën
Humor Sneek Verkeer

HILDEGONDA: ‘ALLEEN EXTINCTION REBELLION REDT SNEEK VAN DE VERKEERSCHAOS’

Mijn echtgenote Hildegonda bespreekt geregeld met Everdien-Jeanette, Christina-Rachelle, Gerarda-Stefanie en Amber-Rosalinda, haar vriendinnen van tennisvereniging NOMI, de huidige dwaze verkeerssituaties in het mooie Sneek. Hildegonda heeft binnen de vrouwengroep gezegd: ‘Alleen Extinction Rebellion redt Sneek van de verkeerschaos.’

Logo tennisvereniging NOMI.

‘Wat een dwaze optie is dat!’, luidt mijn eerste reactie. ‘Dat valt reuze mee. Everdien-Jeannette spreekt geregeld met winkeliers die minder klanten krijgen door de introductie van de autoluwe proef. Bovendien is haar zwager Jean-Paul van Dendervoorde eigenaar van een busmaatschappij. En hij is bereid de harde kern van Extinction Rebellion naar Sneek te halen, gratis en voor niets’, aldus Hildegonda.

Logo Extinction Rebellion.

‘Ja, dat geloof ik wel. Maar er moet toch ook een draaiboek zijn en overnachtingsplaatsen voor deze demonstranten?’, vraag ik. ‘Extinction Rebellion heeft voor elk vraagstuk een uitstekend draaiboek gereed. En op de ijsbaan aan de Leeuwarderweg wordt een tentenkamp met een goede voedselvoorziening ingericht. Daar komt nog bij dat Christina-Rachelle, Gerarda-Stefanie en Amber-Rosalinda bereid zijn te communiceren tussen deze geharnaste actievoerders en een groep bezorgde burgers uit Sneek’, zegt mijn echtgenote.

Het is me toch wat. Vijf tennisvriendinnen gaan in samenwerking met Extinction Rebellion en bezorgde burgers proberen de autoluwe proef, die op 2 januari inging, te beëindigen. De actiebereidheid van de demonstranten uit de Randstad ligt op een hoog niveau, maar of er ook voldoende Snekers meedoen, twijfel ik aan. Misschien weet Hildegonda daar later vanavond meer over te vertellen, want op dit moment zit ze weer in een overlegronde met Everdien-Jeanette, Christina-Rachelle, Gerarda-Stefanie en Amber-Rosalinda.

Marktstraat Sneek. © Dirk van der Meer (Facebookpagina Sneek Van Aller Tijden Tijden)

Net voordat ik naar bed wil gaan, komt Hildegonda enthousiast binnen. ‘De harde kern van Extinction Rebellion heeft geweldige toezeggingen gedaan en actieplannen grotendeels ontvouwd. En honderden Snekers zijn bereid mee te doen’, zegt ze. ‘Dit gaat veel te snel’, breng ik tegen haar in. ‘Daar ben jij weer met je afwachtende en kleinburgerlijke attitude. Luister eerst maar eens! Er komen zitprotesten op het traject Worp Tjaardastraat, Goeman Borgesiuslaan en Berkenlaan, maar ook langs Kleine Palen, Harinxmakade, Harinxmabrug, Koopmansgracht en Willem Lodewijkstraat.’

Sneek heeft altijd nog de prachtige Waterpoort, afgebeeld met de nieuwe brug op een prent uit circa 1910. Fotobewerking Dirk van der Meer (Facebookpagina Sneek Van Aller Tijden)

‘Dat is niet erg spectaculair. Ik mis hier een creatieve insteek die gewone mensen verrast en ook impact heeft op raadsleden’, geef ik als toelichting. ‘Het is altijd hetzelfde liedje. Je kwijlt van betweterigheid. We leggen heus niet alle kaarten in deze fase al op tafel. Reken maar, dat er meer dan voldoende scenario’s klaarliggen, die, als het nodig mocht zijn, direct worden ingezet’, aldus Hildegonda.

Mijn echtgenote overdondert me wederom. Hopelijk kan ik straks de slaap vatten.

Wiebe Dooper