Categorieën
Columns

Domme Johan Derksen en een domme Omrop

Het wereldje van de politiek en de media valt over elkaar heen, nadat Johan Derksen in Maandag Inside een domme uitspraak doet over PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop die zich positief uitlaat over de totstandkoming van het BFTK. Dit is de Bestjoersôfspraak Fryske Taal en Kultuer (BFTK) die maandag 8 april in Sneek is ondertekend door minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Commissaris van de Koning in Fryslân Arno Brok.

Na het fragment van De Hoop in Maandag Inside, zegt Derksen: “Hij staat hier uit zijn nek te lullen”. En: “Iemand die in Friesland geboren is, heeft het recht om er zo over te praten. Hij is toch geen Fries.” Een domme uitspraak van Derksen, waar hij patent op blijkt te hebben.

Ook Omrop Fryslân doet een domme duit in het zakje door de uitspraken van Derksen in de kop van een artikel af te doen als ‘racistische uitspraken’. Dat is doelbewust een verkeerde toon zetten. Het artikel van de Omrop geeft daar ook geen relevante aanleiding toe. Alleen Edou Hamstra van de PvdA-Statenfractie zegt: “Bijna racisme. Vreselijk beschamend.” Maar tussen bijna racisme en echt racisme zit – veel – ruimte.

En De Hoop heeft helemaal gelijk: “Nou Johan, ik ben Fries. Ik ben opgegroeid op een boerderij in Wommels. Opgevoed door twee Friese ouders.”

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:
https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/16424859/politiek-hekelt-racistische-uitspraken-johan-derksen-over-habtamu-de-hoop