Categorieën
Beeldschoon Sneek Geschiedenis Politiek Sneek Sociaal

DE SNEEKER AANHANG VAN DREES

Een prachtige foto van Sneeker heren op de vensterbank van het Gerechtsgebouw op de hoek Marktstraat/Kleine Kerkstraat. De opname dateert uit 1956. Dit jaar loodste PvdA-minister Ko Suurhoff (1905-1967) van Sociale Zaken de AOW (Algemene Ouderdomswet) door het parlement.

De AOW verving de noodwet Ouderdomsvoorziening van Drees uit 1947 die vanaf 65 jaar financiële ondersteuning regelde. Door deze noodwet ontstond de bijnaam Vadertje Drees, die nog langere tijd, ook na de introductie van de AOW werd gehanteerd.

Over partijgenoot Suurhoff, die afkomstig was uit de socialistische vakbeweging, is veel minder bekend. In 1952 werd deze PvdA-er minister van Sociale Zaken. Naast de AOW, regelde hij nog de Gezondheidswet en de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening. Ontwierp de Algemene Weduwen- en Wezenwet. 

Suurhoff werd in 1960 parlementsvoorzitter en vijf jaar later in het kabinet Cals (1965) nog minister van Verkeer en Waterstaat. Parlement.com omschrijft hem als een: ‘Uitstekend spreker, die helder ingewikkelde onderwerpen kon uitleggen, en gewaardeerd minister, die het debat niet uit de weg ging.’ (bron: https://www.parlement.com/id/vg09ll9u03gg/j_g_ko_suurhoff)

Bijgaande foto werd onlangs ook gepresenteerd op Facebookpagina Sneek In De Vorige Eeuw.

WD