Categorieën
Commentaar Cultuur Politiek Sociaal

De Nieuwe Denktank opereert vanuit het politieke midden

De politieke partij Nieuw Sociaal organiseerde op maandagavond 31 oktober een politieke maatschappelijke bijeenkomst in podium Lewinski te Sneek. Bart-Jan Heine en Marinus den Hartogh hielden namens De Nieuwe Denktank twee toespraken op deze avond, die op vlotte wijze vlot werd gepresenteerd door Thomas Kroon.

Heine beet het spits af en gaf een zorgelijke weergave van de huidige maatschappelijke toestand zonder diepe oorzakelijke verbanden weer te geven. In dat opzicht viel zijn discours analytisch tegen. Hij benadrukte dat De Nieuwe Denktank relevante maatschappelijke vraagstukken terug wil brengen naar het politieke midden.

In zijn betoog stipte Heine verder het grote aantal crises aan, de imploderende koopkracht, de behoefte aan degelijk onderwijs, een fatsoenlijk leger, een gezonde vaderlandsliefde en doorgedrukte gemeentelijke herindelingen. De zorgen over de staat van het land kwamen enkele keren terug in de toespraak van Heine. ‘Het land van onze jeugd is niet meer het land van onze kinderen’, zei hij. Een prachtige formulering van Heine.

Voorzijde rapport STIKSTOF van DND, De Nieuwe Denktank.

Marinus den Hartogh was de tweede spreker. Met zijn visie op de stikstofaanpak maakte hij indruk op de zaal. Samen met Smit en Pluymaekers stelde Den Hartogh het rapport STIKSTOF samen, dat vandaag aan Pieter Omtzigt en andere belanghebbenden wordt aangeboden.

Aanwezigen vanuit de agrarische sector stelden enkele gerichte vragen aan Den Hartogh. In de debatronde kwam enkele keren sterk naar voren dat het in politiek Den Haag op regeringsniveau en in het parlement ontbreekt aan een zeker vereist inhoudelijk niveau. Na afloop werd er onder het genot van een drankje op prettige wijze over allerlei vraagstukken nagepraat.

BREKT.NL gaat allerlei aanwezigen nog aan het woord laten over deze bijeenkomst. Het is uitkijken naar de volgende politieke avond van Nieuw Sociaal. Deze editie was de moeite waard!

Wiebe Dooper