Categorieën
Politiek Sneek Súdwest

Dagje Sneek: gratis parkeren en handige looproutes naar het centrum

(tekst: gemeente Súdwest-Fryslân)

Wie met de auto naar Sneek komt om te winkelen, kan op verschillende parkeerterreinen gratis parkeren en vanaf daar binnen een paar minuten in het winkelcentrum staan. Om bezoekers te helpen met de route naar de binnenstad werkt de gemeente aan de zichtbaarheid van parkeerterreinen en -garages en worden looproutes naar het winkelcentrum aangebracht. Wethouder Bauke Dam bracht deze week samen met een paar ondernemers en de binnenstadmanager de eerste markering aan.

Volg de pijl

Wie in Sneek komt, ziet binnenkort op de stoep vanaf het parkeerterrein een bord met de tekst ‘Sneek’ en een pijl in de richting van het winkelcentrum. Wethouder Bauke Dam bracht samen met drie ondernemers van Grootzand en de binnenstadmanager de eerste markering aan bij de Waterpoortgarage, voorheen Boschpleingarage.

Wethouder Bauke Dam: “Wij willen net als de ondernemers dat er veel mensen naar de binnenstad komen en er een leuk dagje van maken. Gezellig winkelen, een terrasje pakken, door de straatjes slenteren, naar de bootjes kijken, eigenlijk het hele pakket. Samen met de VOS, Vereniging Ondernemend Sneek hebben we dit opgezet om het voor bezoekers wat makkelijker te maken om naar het winkelcentrum te komen.”

Bebording gratis parkeren aan de Lemmerweg. © SWF

Ondernemers Ilse Schuurman (Filsen), Corry Jorritsma (Ut Snoepke) en Greetje Oberg-Dijkstra (Medaillon bijous) zijn blij met deze actie en hielpen graag een handje mee. “We vinden het mooi om te zien dat de gemeente haar best doet. Dit is een positieve actie. Hopelijk helpt dit bezoekers om gemakkelijk de weg naar de binnenstad te vinden. Het is ook maar iets van drie minuutjes lopen vanaf de parkeergarage naar de winkels”, aldus Greetje Oberg-Dijkstra.

Parkeren in Sneek

Naast de markering op de stoep krijgen de parkeerterreinen nieuwe borden. Ook komt er een duidelijkere verwijzing naar de gratis parkeerterreinen en garages. De gemeente is daar al mee begonnen. Met een groot blauw bord verwelkomt de gemeente bezoekers en verwijst naar de garage. Wethouder Michel Rietman kwam zelf een kijkje nemen bij de nieuwe borden en is blij met deze stappen: “Eindelijk kunnen we wat zien van de plannen om onze gastvrijheid beter zichtbaar te maken. Duidelijke borden die mensen gaan helpen bij het vinden van een parkeerplekje. Hier kun je niet omheen.”

Nieuwe namen parkeerterreinen

Wie in de afgelopen week in Sneek is geweest heeft het misschien al gezien: de Boschpleingarage heeft een nieuwe naam gekregen en heet vanaf nu P-Zuid Waterpoort. Ook de naam ‘Veemarktterrein’ verandert. Dat wordt P-West Theater. Michel Rietman: “Een nieuwe naam die hier al zo verankerd ligt, is best wel een stap. Ik verwacht ook wel dat we in de regio de naam Veemarkt nog lang gaan gebruiken, maar mensen die hier niet bekend zijn zegt dat eigenlijk niks. Dat bleek ook uit een onderzoek van de VOS. We hebben vervolgens samen gekeken naar logischere namen om toeristen beter te verwijzen naar de parkeerplaatsen. Die komen eerder voor de waterpoort of voor het theater dan voor de veemarkt, die we hier ook al meer dan 30 jaar niet meer hebben gehad.” In de komende periode worden de andere borden bij de parkeerterreinen vernieuwd en bij geplaatst. Zodra het weer het toelaat worden de looproutes op de stoep aangebracht. Wethouder Bauke Dam: “Ik nodig iedereen uit om binnenkort een dagje Sneek te plannen om hier gezellig te winkelen en door de stad te struinen. Sneek heeft zoveel moois te bieden.”