Categorieën
Columns

CDA PRAAT MET OMTZIGT

Er is een gesprek geweest vanuit het CDA-bestuur met Pieter Omtzigt. Dat is vanuit twee bronnen aan mij bevestigd. Over de uitkomsten van het gesprek zijn geen verdere mededelingen gedaan. Het contact tussen partijtop en Omtzigt is een verzoek van een groep(je) verontruste CDA-leden.

Een eventuele terugkeer van Omtzigt naar het CDA valt niets zinnigs over te zeggen. Omtzigt is een zeer intelligente man en vooraanstaand onafhankelijk Kamerlid. Als geen ander kent hij de spelletjes binnen een machtspartij als het CDA.

Toch biedt het contact tussen CDA-top en Omtzigt enig perspectief op een gewenste terugkeer naar het politieke midden waar veel leden de partij graag zien gepositioneerd. En dat houdt in: meer sociale reflectie naar maatschappelijke vraagstukken, een heldere benadering van het asielvraagstuk en herstel van koopkracht voor lagere inkomens.

Momenteel toont het CDA enige dynamiek. Dat valt de laatste 48 uur ook te ontdekken aan het optreden van partijleider Wopke Hoekstra. Hij heeft gelukkig in de gaten dat het CDA teveel onderdeel van het Haagse establishment is geworden. Meer terug naar de basis, kreeg Hoekstra uit interne partijkanalen te horen.

Trouwens: wanneer gaat Attje Kuiken bij de PvdA iets doen aan de herwaardering van de sociaaldemocratie?

Wiebe Dooper