Categorieën
Columns

CDA OF RUTTE IV: MEER SMAKEN ZIJN ER NIET

CDA-leider Wopke Hoekstra heeft de politieke druk ten aanzien van het voortbestaan van Rutte IV grondig voorbereid. Tijdens het Catshuisoverleg van donderdagavond 18 augustus liet hij wat gedachten over het stikstofbeleid doorschemeren. Echter over het interview in het Algemeen Dagblad van vrijdagochtend 19 augustus sprak hij met geen woord. Geraffineerd spel van Hoekstra. Mede daarom was collega-minister Van der Wal ook geraakt ’als mens’.

Hoekstra tornt aan het coalitieakkoord. Zoveel is wel duidelijk. Het streefjaar 2030 om dan het stikstofgehalte met de helft te verminderen, kan wat hem betreft van tafel. Daarnaast wil hij de KDW uit de wet hebben. Dat is de Kritische Depositie Waarde waarmee een schatting wordt gemaakt van de schadelijke hoeveelheid stoffen voor het milieu.
“Hoekstra noemt de indicator Kritische Depositie Waarde (KDW) ‘gemankeerd’ en wil de KDW, net als verschillende boerenpartijen, uit de wet hebben’, aldus Veldpost. (bron: https://www.veld-post.nl/artikel/527136-cda-leider-hoekstra-stikstofdoel-halen-in-2030-niet-heilig-en-de-kdw-moet-uit-de-wet/)

Stifstofminister Van der Wal wil onverminderd vasthouden aan 2030. Ze wijst terecht op dat jaartal in het coalitieakkoord. Hoekstra sprak echter in het Algemeen Dagblad niet alleen over stikstofsores. Ook koopkrachtzaken en asielvraagstukken kwamen aan de orde. De druk op Rutte IV is een driedelige thematiek.

De andere kant van de medaille is dat Hoekstra heel goed begrijpt dat de toekomst van het CDA op het spel staat. Doorgaan in Rutte IV zal tot gevolg hebben dat nog meer stemmers dan tot op heden de partij vaarwel zeggen en dat het CDA bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2023 wordt gedecimeerd. En dat kan Hoekstra gewoonweg niet toestaan.

CDA of Rutte IV: meer smaken zijn er niet. Hoekstra kiest voor zijn partij: het CDA. De VVD kan zich opmaken voor een opvolger van Rutte. Gewoon even met Klaas Dijkhoff bellen. En klaar is Kees.

Wiebe Dooper