Categorieën
Commentaar Politiek

CDA-leider Hoekstra over de val van Rutte4

(tekst: Wopke Hoekstra op de partijsite CDA)

Het kabinet is gevallen. We hebben de afgelopen maanden intensieve gesprekken gevoerd over nieuwe migratiemaatregelen. Daar zijn we niet uitgekomen.

Voor ons was de inzet helder: er moet grip komen op migratie. Vorig jaar zijn er netto 227.000 immigranten bijgekomen. Dat is een stad zo groot als Tilburg. De draagkracht van ons kleine, dichtbevolkte land staat onder druk. Mensen komen te vaak tegenover elkaar te staan als concurrenten voor huizen, zorg en onderwijs. Dat stelt onze onderlinge solidariteit op de proef. Daarover luidden onze lokale CDA-bestuurders een paar weken geleden zelfs de noodklok.

Migratie is een verdienmodel geworden voor mensensmokkelaars die gammele bootjes de Middellandse Zee opsturen, en louche pandjesbazen die de leefbaarheid van wijken ondermijnen door arbeidsmigranten in te kleine, slechte woningen te huisvesten. Met regie zorgen we dat we bescherming aan hen in nood kunnen blijven bieden en houden onze gemeenschappen de draagkracht en solidariteit om hen onderdak te bieden.

Dit grote vraagstuk vereist daadkracht van politici die hun verantwoordelijkheid nemen om problemen op te lossen.

Maar op migratie is de discussie verhard. De linkerkant roept grenzen open, terwijl rechts ze potdicht wil hebben. Veruit de meeste Nederlanders voelen zich niet thuis op deze flanken. De meeste mensen willen mensen in nood een hand bieden, maar maken zich zorgen over de huidige instroom. Het migratiedebat is al te lang gekaapt door polarisatie en principes. Door stoere taal zonder resultaten. Nederland heeft daar niks aan.

Ons land verdient oplossingen. Voor mensen in echte nood, voor de draagkracht van onze gemeenschappen. Oplossingen voor heel Nederland.

We zijn het aan de samenleving verplicht om er samen uit te komen. Dat is waarom wij ons zo hebben ingespannen om tot een akkoord te komen. Dat is niet gelukt en daardoor worden de problemen die we samen willen oplossen vooruitgeschoven. Daar is niemand mee geholpen.

In november gaan we stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Met onze fractievisies en ons plan ‘Voor Heel Nederland’ hebben wij een verhaal voor iedereen. Een verhaal van minder ik, meer wij. We hebben er behoefte aan.

Wopke Hoekstra
partijleider

U kunt ook raadplegen:
https://www.cda.nl/actueel/nieuws/reactie-wopke-hoekstra-op-de-val-van-kabinet