Categorieën
Commentaar Politiek

BRUSSELSE DRUK OP STIKSTOFDOSSIER EN RUTTE4

De NOS bericht dat Rutte4 een brief heeft ontvangen van Eurocommissaris voor Milieu Virginijus Sinkevicius met de mededeling niet te aarzelen met de aanpak van het stikstofdossier.

Hij tekent aan dat ons land de afspraak moet waarmaken over de vermindering van de stikstofuitstoot tot 2030. ‘De kritische depositiewaarde, dat is de maximale stikstofneerslag die een natuurgebied aankan, mag in geen enkel Natura2000-gebied worden overschreden’, schrijft de NOS.

Xander van der Wulp, politiek verslaggever van de NOS, geeft aan dat er voor de Europese Commissie geen ‘bewegingsruimte is’. Hij beweert ook dat de brief een opsteker is voor D66.

‘Europa’ gunt Rutte4 weinig tijd voor een uitweg. CDA-leider Hoekstra gaf eerder nog te kennen dat gesprekken in het kabinet wekenlang gaan duren. Dat knelt.

BBB verzet zich tegen strenge stikstofmaatregelen. De partij zal druk uit Brussel niet waarderen en die tegenover Rutte4 opvoeren.

Premier Rutte ziet de tegenwerking van BBB. Hij zit aan tafel met een zwalkende vicepremier Hoekstra, ook CDA-leider. En daar komt pressie vanuit Brussel bij.

Premier Rutte valt niet te benijden. Redt hij zich hieruit?

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bron:

https://nos.nl/artikel/2469514-kabinet-krijgt-brief-uit-brussel-niet-treuzelen-met-stikstof