Categorieën
Commentaar

Briefje van Jan aan Tjeerd, wiens D66 is gehalveerd

Jan Dijkgraaf schrijft op vrijdag 24 juni een fenomenaal Briefje van Jan aan Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66). (bron: https://www.jndkgrf.nl/2022/06/24/briefje-van-jan-aan-tjeerd-de-groot/) De columnist uit Eesterga bekritiseert de politicus op overtuigende wijze. De Groot, woonachtig in Woudsend, vindt dat Rutte IV vast moet houden aan de stikstofplannen, ondanks de enorme kritiek op die voornemens.

In de opiniepeiling van Maurice de Hond van zondag 26 juni valt D66 zwaar terug: van 24 zetels naar 12. De VVD verliest 13 zetels en gaat van 34 terug naar 21. De grote winnaar is BBB (BoerBurgerBeweging, WD)van Caroline van der Plas. ‘De afgelopen twee weken is ze 5 zetels gestegen en t.o.v. de Kamerverkiezingen van 2021 zijn dat er in totaal 17’, aldus De Hond. (bron: https://peilingen.maurice.nl/2022/06/stemming-26-6-2022-bbb-nog-maar-3-zetels-achter-op-vvd/)

Terug naar De Groot, die in 2019 vegetariër wordt. Hij schrijft in november van dat jaar op zijn Twitteraccount: ‘Het is ieders vrije keuze om vega te eten, maar ik ben sinds een paar weken vegetariër. Hoe graag ik ook vlees eet. Iedere dag sta ik op met een missie: de manier waarop we voedsel produceren in Nederland verbeteren. Er is te veel dierenleed. Daar moeten we vanaf!’ (bron: Tjeerd de Groot eet geen vlees meer | Pigbusiness.nl – Nieuws voor varkenshouders)

Begin oktober 2019 vertelt minister Carola van Schouten op het Malieveld tegen boeren dat ‘de veestapel onder haar regime niet zal worden gehalveerd’. Dat is tegen het zere been van D66-er Tjeerd de Groot. Boeren zijn niet bepaald complimenteus tegenover hem. Ze maken hem uit voor ‘verrader’. (bron: Dutch Dairymen Board – ‘Verrader’ houdt zijn jasje schoon (ddb.nu) Deze betiteling heeft veel te maken met het directeurschap van Tjeerd de Groot van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), een positie die hij bekleedt tot aan zijn Kamerlidmaatschap in 2017.

In Koebont, het ledenblad van Nederlandse Melkveehouders Vakbond nummer 159 februari 2011, pleit De Groot van de NZO voor verruiming van de melkproductie. ‘Er is een toenemende vraag naar zuivel op de wereldmarkt en gelet op het feit dat West-Europa een zelfvoorzieningsgraad heeft van 109% is het jammer dat de mogelijkheden om de melkproductie niet versneld te laten groeien niet worden benut aldus de Groot.’ (bron: https://www.nmv.nu/edit/uploads/file/KB159.pdf)

WD