Categorieën
Economie Fryslân Sociaal

Banengroei Friesland stabiliseert, aanhoudende krapte vraagt om keuzes en creatieve oplossingen

(tekst: UWV op Liwwadders.nl)

De werkgelegenheid in Friesland stabiliseert in 2024 en 2025, na enkele turbulente jaren. Dit blijkt uit de Arbeidsmarktprognose 2024 – 2025, die een beeld geeft van de banengroei en -krimp. De regio volgt hiermee de bredere economische trend van gematigde groei. Personeelstekorten blijven de banengroei echter temperen. De meeste sectoren zien een lichte toename in banen, de uitzendsector herstelt zich in 2025 na een periode van krimp.

Grote vraag naar personeel
Marieke Schramm, arbeidsmarktadviseur bij UWV, benadrukt de blijvende vraag naar personeel: “Ondanks de lagere economische groei blijft de werkloosheid laag en de vraag naar personeel hoog. Bedrijven missen inkomsten door onvervulde vacatures, en de vergrijzing zal de vraag naar vervangend personeel verder doen toenemen. Werkzoekenden hebben dus goede kansen, mits ze aansluiten op de marktbehoefte.”

Gestage groei van werknemersbanen
In de periode 2020-2023 groeide het aantal werknemersbanen in Friesland met 19.500 (+7,3%). Deze groei zet door, zij het gematigder. In 2024 en 2025 komen er respectievelijk 1.700 en 1.300 banen bij, tot een totaal van 289.000 banen. Werkgevers zoeken naast nieuwe werknemers ook naar andere manieren om productie te verhogen door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, onder andere door automatisering.

Sectorale banengroei
De meeste sectoren in Friesland zien een lichte banengroei in 2024 en 2025. Specialistische zakelijke diensten, groothandel en detailhandel laten de meeste groei zien. De zorgsector, cruciaal voor Friesland, blijft ook groeien maar minder hard dan voorheen. De uitzendsector krimpt nog in 2024, maar herstelt licht in 2025.

Krapte vraagt om creatieve oplossingen
De blijvende krapte op de arbeidsmarkt vraagt om innovatieve oplossingen. Het rapport ‘Personeelstekorten aanpakken: 34 oplossingen voor werkgevers’ biedt inspirerende voorbeelden voor werkgevers om deze uitdaging aan te pakken. Voor 14 beroepsgroepen maakte UWV daarnaast overzichten met praktijkvoorbeelden van oplossingen waar werkgevers mee aan de slag kunnen.

Ook kunt u raadplegen: https://www.liwwadders.nl/banengroei-friesland-stabiliseert-aanhoudende-krapte-vraagt-om-keuzes-en-creatieve-oplossingen/