Categorieën
Fryslân Geschiedenis Sociaal Wonen

Afscheid van Jan Post in de oudste sociale huurwoning van Smallingerland

(tekst: Tom van Mourik op Liwwadders.nl)

JAN POST

De rouwadvertentie meldde dat de tijd weer een bladzijde omgeslagen had en dat Jan Post was verplaatst van het actieve deel naar het passieve deel van het archief. Een passende tekst bij de persoon die Jan Post was.

Ik leerde hem kennen in 1973 in Jennifeu in Drachten waar mijn broer Joep toen overdag de scepter zwaaide. Een mooie gezellige tijd. Toen ik op Vlieland in 1975 in een discotheek werkte was Jan ook een paar weken op het eiland. Hij was graveur van glas en graveerde voor mij de gevel van De Oude Stoep in een Heineken glas. Een gast wilde dat ook en toen deze niet meteen wilde betalen hield Jan het gegraveerde glas losjes met twee vingers boven de hardstenen vloer, totdat hij het afgesproken bedrag in zijn andere hand gedrukt had gekregen. Zo scharrelde hij die weken op Vlieland zijn kostje bij elkaar.

Later was Jan een tijd heel actief in Leeuwarden, waar de stedelijke vernieuwing in de steigers werd gezet. Hij was de drijvende kracht achter de werkgroep Volkshuisvesting met een diep wantrouwen tegenover de politiek en een grote afkeer van de stedelijke vernieling zoals hij het noemde. De Socialistische Partij vond hij veel te rechts, de Nieuwe Communistische Partij Nederland kwam nog het dichtste bij hem in de buurt.

Leest u verder via: https://www.liwwadders.nl/afscheid-van-jan-post-in-de-oudste-sociale-huurwoning-van-smallingerland/