Categorieën
Columns Politiek

WILMA KIESKAMP SCHRIJFT EEN BRAAF STUKJE OVER OMTZIGT IN TROUW

Wilma Kieskamp, politiek verslaggever bij dagblad Trouw, schrijft vandaag een weinig gedurfd artikel over Pieter Omtzigt. Ze haalt aan dat zaterdag bekend werd dat het CDA een vergeefse poging tot verzoening richting Omtzigt heeft gedaan. Deze primeur staat in het AD, dankzij kundig werk van de verslaggevers Jan Hoedeman en Tobias den Hartog. Maar dat slaat Kieskamp over.

Twitterbericht Pieter Omtzigt.

In het bericht van Omtzigt, dat afgelopen zaterdagochtend door hem in Woudsend op Twitter wordt gezet, valt zijn wens tot samenwerking met alle partijen te lezen. Kieskamp raadpleegt daarover Nicolien van Vroonhoven, de woordvoerder van Omtzigt. Van Vroonhoven stuurt daarop Kieskamp het bos in met de mededeling dat die samenwerking betrekking heeft op politieke zaken tot de Tweede Kamerverkiezingen in november. Tsja, wie daarin tuint is een tikkeltje naïef.

Kieskamp schrijft ook dat CDA-er Marnix van Rij van gedachten wisselde met Omtzigt en binnen de partij ‘zong het al hoopvol rond’ dat Omtzigt na zou gaan denken. Wederom geen journalistieke mededeling om van onder de indruk te raken.

‘Toch was een terugkeer naar het CDA ook weer niet helemaal ondenkbaar’, schrijft Kieskamp, want actieve CDA-ers zamelen geld in voor Omtzigts steunfonds.

Kieskamp hoort politiek huiswerk beter te doen. De bestuursleden van Stichting Steunfonds Groep Omtzigt, te weten: voorzitter Hein Pieper, secretaris Matthijs Punter, penningmeester Henk Kerkdijk en Evelien Quist.voorzitter Hein Pieper, secretaris Matthijs Punter, penningmeester Henk Kerkdijk en Evelien Quist, zijn ongetwijfeld ook klaar met het CDA.

Ook beweert Kieskamp dat er een nieuwe partijtop is bij het CDA en dat hoofdrolspelers, die onenigheid met Omtzigt hadden, naar de uitgang gaan. Alsof dit allemaal iets zou uitmaken voor een terugkeer van Omtzigt naar het CDA. Wederom niets sprankelends van Kieskamp; en ze noemt niet eens de namen van Hoekstra en De Jonge als hoofdrolspelers.

Op vrijdag 19 augustus 2022 zegt de stuntelende CDA-partijleider Hoekstra in het AD dat 2030 als streefjaar van stikstofreductie niet ‘heilig’ is. Indien hij direct daarna Rutte IV had opgeblazen, en toen samen met De Jonge, het vertrek uit Den Haag had aangekondigd, had Omtzigt misschien nog oren gehad naar een terugkeer.

En sowieso had het CDA-bestuur reeds voor augustus 2022 excuus aan Omtzigt moeten maken. De spijtbetuiging van vorige week door CDA-voorzitter Hans Huibers is veel te laat en wederom een misser richting Omtzigt. Zoiets is, neem ik aan, ook stilletjes tot Kieskamp doorgedrongen.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

Trouw, 31 juli 2023
AD, 19 augustus 2022.
AD, 29 juli 2023.