Categorieën
Economie Financiën Ingezonden Politiek Súdwest

WAAROM EEN ANDER ONDERNEMERSFONDS?

De raad van SWF staat op 23 november voor een lastige en belangrijke keuze. Dan ligt het voorstel van het college voor om het Ondernemersfonds SWF in een gewijzigde vorm voort te zetten. Het nieuwe uitstel biedt echter geen ruimte meer voor retributie.

Het fonds zorgt al jaren voor discussie. Een groot aantal kleine kernen hebben vanaf de start van het fonds bezwaar gemaakt tegen de uitvoering ervan. Deze ondernemers hebben zich verenigd in het Ondernemerscollectief SWF. Zij begrijpen heel goed dat grotere kernen zoals Sneek en Bolsward tevreden zijn met het fonds.

Eerder mochten de boeren en de ondernemers in de kernen, die niet gebruik maakten van hun trekkingsrecht, hun extra betaalde OZB terug vragen. Dit zogenaamde recht op retributie was in 2015 voor een aantal partijen een belangrijke voorwaarde voor het instellen van het huidige fonds. Een amendement van het CDA zorgde ervoor dat deze retributie werd toegevoegd. Zonder deze wijziging in het besluit had de raad niet ingestemd met dit gemeentebrede fonds.

Het Ondernemerscollectief SWF spreekt haar namens verschillende ondernemers uit tegen het ondernemersfonds in de nieuwe vorm. Het collectief vertegenwoordigt de ondernemers in ca 50 kleine kernen. In een manifest op https://oc-swf.nl/ is hun argumentatie te lezen. Deze ondernemers willen zelf bepalen op welke wijze zij steun geven aan de samenleving.

Sneek en Bolsward gebruikten in het verleden een andere vorm voor een fonds waarmee ze gezamenlijk doelen nastreefden. Aan deze zogenaamde BIZ (Bedrijfs Investerings Zone) waren de ondernemers al gewend. Met een BIZ kan in een specifiek gebied maatwerk worden geleverd met onderling afgesproken tarieven. De ondernemers in dat gebied kunnen zelf beslissen of een BIZ gewenst is. De in 2015 wettelijk verruimde BIZ-regeling geeft genoeg ruimte voor hun doelstellingen. De gemeente SWF kan daarom ook de keuze maken de instelling van dergelijke BIZ-gebieden opnieuw te faciliteren. Daarmee zijn en blijven de ondernemers zelf baas over hun eigen geld. Daarnaast worden met een BIZ de kleine kernen en de boeren in het buitengebied niet onnodig geplaagd.

Het collectief roept de raad dan ook op om naar deze mogelijkheid te luisteren en doen het volgende voorstel: ga nog een jaar door met het huidige fonds en neem 2024 als een overgangsjaar. De ondernemersverenigingen, die dat willen, krijgen dan voldoende tijd een BIZ in te richten. De raad neemt op 23 november dan een verantwoorde beslissing. En niet een beslissing met – zoals dat door sommige raadsleden wordt gevoeld – het mes op de keel. Dan kan elke kern van onderop – in plaats van boven af – met eigen initiatieven komen.

Fokke Hoekema