Categorieën
Commentaar Politiek

VERKIEZINGSCAMPAGNE CDA LIGT OP KOERS

Het kan geen toeval meer zijn. De verkiezingscampagne van het CDA is aan de gang. Op Burendag 24 september staat staatssecretaris Marnix van Rij op de foto met zijn buurman Abdullah, een gevluchte Afghaan die een fietsenzaak runt in Amsterdam. Afgelopen week presenteerde het CDA sociaaldemocratisch gedachtegoed, hetgeen ook duidt op een koerswijziging.

Minister Hugo de Jonge, een zichzelf graag horende spreekbuis, sluit aan bij PvdA-uitgangspunten ten aanzien van de woningmarkt. Hij wil de regie op de woningbouw weer in handen van de overheid en de invloed van de markt daarop verminderen. Daarnaast wil De Jonge minder immigranten. “Het migratiesaldo is te hoog, zegt hij in het Nederlands Dagblad. Een concreet getal wil hij niet noemen, maar het moet ‘heel veel minder’ zijn dan het huidige migratiesaldo.” (https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5335256/minister-de-jonge-wil-minder-migranten-nederland) Ook vindt De Jonge het geen “sluitend argument, dat ons land bestaande verdragen ten aanzien van migratie niet kan ‘beïnvloeden'”, schrijft het Friesch Dagblad (24 september 2022).

Inhoudelijk affiche van het CDA op Prinsjesdag met sociaaldemocratisch gedachtegoed.

De uitspraken van De Jonge, evenals het buurpraatje van CDA-staatssecretaris Van Rij met ondernemer Abdullah, het sociaaldemocratisch CDA-affiche op Prinsjesdag en de uitlatingen van minister Katrien van Gennip passen in het proces van de ingang gezette verkiezingscampagne. Deze ging van start met het bommetje van Wopke op vrijdag 19 augustus, toen hij in het Algemeen Dagblad verkondigde dat 2030 als streefjaar voor stikstofverlaging dient te worden losgelaten en KDW (Kritische Depositie Waarde) uit de wet kan.

Er is geen officieel startschot voor de CDA-verkiezingscampagne afgegaan. Intern wel de alarmbel.

Wiebe Dooper