Categorieën
Justitie Landbouw Protest

Uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen en Friesland: OM komt met forse eisen tegen verdachten

(tekst: Veldpost)

Het Openbaar Ministerie (OM) wil de zes verdachten die op 28 juli 2022 en 1 augustus betrokken waren bij snelwegblokkades en afvaldumpingen in Friesland en Groningen een schadevergoeding van 35.000 euro opleggen. Ook eiste de officier van justitie donderdag in de rechtbank van Leeuwarden gevangenis- en taakstraffen tegen vijf verdachten.

Niet dat de zesde verdachte, een 29-jarige vrouw uit Oldehove (GR), vrij wordt gesproken. Tegen haar loopt nog een andere strafzaak waarin maandag een eis volgt.

Acht maanden

Een 33-jarige man uit Kornhorn (GR) hoorde de zwaarste eis van de officier. Tegen hem eist de officier acht maanden gevangenisstraf, waarvan 191 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en een taakstraf van 200 uur. Voor een 21-jarige verdachte uit Opende (GR), waarvan de trekker werd gebruikt bij de activiteiten, volgt mogelijk een straf van vier maanden jeugddetentie, waarvan een deel voorwaardelijk, plus 160 uur werkstraf.

Een 32-jarige man uit Augustinusga (FR) moet vrezen voor een straf van vier maanden gevangenisstraf waarvan 105 dagen voorwaardelijk en 140 uur taakstraf. Een 22-jarige man uit Gorredijk (FR) hoort voor zijn betrokkenheid 107 dagen jeugddetentie (gelijk aan voorarrest) tegen zich eisen plus 40 uur werkstraf voorwaardelijk. Een 52-jarige man uit Opende (GR) heeft de laagste eis: 40 uur taakstraf.

Leest u verder via: Uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen en Friesland: OM komt met forse eisen tegen verdachten | Veld-post.nl – Landbouwnieuws voor Noord-Nederland