Categorieën
Europa Landbouw

SUCCES VOOR VVD-EUROPARLEMENTARIËR JAN HUITEMA MET KUNSTMESTVERVANGERS

Europese Commissie staat bepaalde kunstmestvervangers toe: ‘Dolblij en trots

(tekst: redactie Veldpost)

De Europese Commissie heeft een voorlopig voorstel voor de toelating van Renure (kunstmestvervangers) gepubliceerd. Dat betekent dat bepaalde kunstmestvervangers, gewonnen vanuit mestverwerking, worden toegelaten. Volgens VVD-Europarlementariër Jan Huitema, die zich al tien jaar hard maakt voor de toelating van Renure, zorgt de toestemming voor een broodnodige verlichting voor boeren in de mestcrisis.

„Na jarenlang aandacht vragen, ben ik dolblij en ongelofelijk trots dat ik de Europese Commissie hier eindelijk van heb overtuigd”, stelt de aftredend politicus en melkveehouder. „Nu mijn wetsvoorstellen zijn overgenomen, komt er broodnodige verlichting voor boeren in de huidige mestcrisis.”

Dolblij

Huitema nodigde EU-ambtenaren uit in Nederland om een bezoek te brengen bij mestverwerkingsinstallaties. Ook leverde hij zelf wetsvoorstellen aan bij de Europese Commissie om toelating te regelen. „De toelating van kunstmestvervangers is de kroon op mijn werk als Europarlementariër. Tien jaar geleden vroeg ik hier voor het eerst aandacht voor in Brussel. Ik vind het niet kunnen dat boeren beperkt worden in het gebruik van dierlijke mest, maar vervolgens wel kunstmest aan moeten kopen. Dat is niet duurzaam en leidt tot een mestcrisis. Na jarenlang aandacht vragen, ben ik dolblij en ongelofelijk trots dat ik de Europese Commissie hier eindelijk van heb overtuigd.”

Leest u verder via: https://www.veld-post.nl/artikel/994034-europese-commissie-staat-bepaalde-kunstmestvervangers-toe-dolblij-en-trots/