Categorieën
Columns Humor Politiek

RTL-DEBAT MET EEN VERSLAGGEVER ALS KWEKELING

Afgelopen zondagavond zie ik een groot deel van het RTL-verkiezingsdebat. De mannelijke RTL-verslaggever stelt vragen, die op kaartjes staan, zoals een kwekeling die vroeger stelde aan de leerlingen van de zesde klas.

Jammer genoeg wordt het debat geen enkele keer spannend. Met name Frans Timmermans, lijsttrekker GL-PvdA, is gebaat bij dynamiek in een discussie, want hij is potentieel de beste debater. Omtzigt komt – zoals we inmiddels gewend zijn – inhoudelijk sterk over – maar ook hij zal zich hebben verveeld. Dilan Yeşilgöz maakt eveneens een goede indruk, dus de VVD-achterban kan tevreden zijn.

RTL heeft van de discussie een mondelinge overhoring gemaakt, waarbij alles binnen de lijntjes hoort te blijven onder het motto: iedereen dient een voldoende te halen. En daarvoor is een brave verslaggever in de vorm van een kwekeling van stal gehaald.

Een vragensteller kan een beetje provoceren in een debat, waardoor politici een beetje van de wijs raken en onverwachte zaken uitspreken. Een dergelijke verslaggever heeft dan wel ervaring en lef nodig.

Maar wat mij betreft is de RTL-journalist gezakt. Maar al te onvriendelijk wil ik niet zijn. Wat mij betreft kan hij nog een keer of drie proefdraaien en wordt hij vervolgens voor de leeuwen gegooid in een enigszins ongeorganiseerde discussie.

Trouwens, een al dan niet onbekwame kwekeling groeide in de jaren zestig van de vorige eeuw pas uit tot een solide onderwijzer als een proefles eens flink in de soep liep.

Wiebe Dooper