Categorieën
Interviews Politiek

Roel Sluiter: ‘Ik zou tamelijk een hekel aan mijzelf hebben gekregen’

Oud-burgemeester Roel Sluiter doet promotieonderzoek naar de protesten in Groningen. Zelf was hij jaren lid van de CPN. Een interview.

(tekst: Jurgen Tiekstra op BinnenlandsBestuur.nl)

‘Mijn positie als bestuurder was wel wat anders dan toen ik zelf actievoerder was, als student. Ik heb weleens gedacht: als ik als student nu tegen mijzelf aan had kunnen kijken, dan zou ik tamelijk een hekel aan mijzelf hebben gekregen. Maar ja, zo gaat dat.’

Aldus spreekt Roel Sluiter, oud-activist in de Groninger arbeidersbeweging, oud-lid ook van de Communistische Partij van Nederland (CPN). Hij is de man die gaandeweg zijn leven uitgroeide tot een bedaarde bestuurder van de Partij van de Arbeid: negen jaar wethouder in Leeuwarden en negen jaar burgemeester in Harlingen. Daar in het eigenzinnige havenstadje in noordwest-Friesland nam hij in 2021 afscheid. Uitgerekend Sluiter, een voormalig actievoerder, kreeg als burgemeester de taak om de rust in Harlingen terug te brengen – een gemeenschap door protesten verscheurd.

Leest u verder via: https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/ik-zou-tamelijk-een-hekel-aan-mijzelf-hebben-gekregen-maar-ja-zo-gaat-dat