Door Bert van den Braak op Parlement.com
Betekende het in 2012 gevormde kabinet-Rutte II een koerswijziging van de PvdA?
De regeringsdeelname van de PvdA in 2012 had in 2017 een desastreus verkiezingsresultaat tot gevolg. Critici – vooral in de PvdA – noemen de toen gemaakte keuze om samen met de VVD te gaan regeren een (strategische) fout. In NRC werd de keuze als een koerswijziging bestempeld. De keuze was echter minder ‘strategisch’ of ‘inhoudelijk’ dan gedacht. Veel keuze was er niet en zo er een stempel op die keuze is te plakken, dan is het ‘pragmatisch’.
De verkiezingen van 12 september 2012 werden gehouden nadat het kabinet-Rutte 1 was ingestort. Gedoger PVV liet het afweten toen er forse ingrepen nodig bleken in de overheidsuitgaven. Zij wees de EU (‘Brusselse bureaucraten’) aan als schuldige, maar vergat gemakshalve ook zelf te hebben aangedrongen op het wettelijk verankeren van de strenge begrotingsregels.
VVD en CDA regeerden in mei 2012 door zonder vaste gedoogsteun en waren toen aangewezen op stemmen van (enkele) oppositiefracties. D66, GroenLinks en ChristenUnie waren bereid daarvoor te zorgen en dit leidde tot het zogenoemde Lenteakkoord. (Ik noemde dat zelf toen het Brusselse briefakkoord, want er moest een brief naar ‘Brussel’ om te kunnen laten zien dat de begrotingsregels van het Stabiliteits- en Groeipact werden nageleefd).
Leest u verder via: https://www.parlement.com/id/vmhmiziovnru/pvda_en_de_betekenis_van_2012