Categorieën
Commentaar Ethiek Fryslân Politiek Sneek Súdwest

PROVINSJE FRYSLÂN BEËINDIGT CONTRACT MET PIETER ZONDERVAN

De provinsje Fryslân heeft het tot 1 januari 2025 lopende contract met programma-manager Pieter Zondervan vervroegd beëindigd, aldus de Leeuwarder Courant van woensdag 12 juni.

Onder leiding van Zondervan werkte een Friese stuurgroep van onder meer gemeentelijke overheden, Wetterskip en landbouw- en natuurorganisaties tussen 2022 en midden 2023 aan een eerste conceptplan voor het Fries Programma Landelijk Gebied.

In het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet staan niet de provinciale programma’s van het landelijk gebied. Mede daarom heeft het Fries Programma Landelijk Gebied ook voor de provinsje minder prioriteit. In dat kader dient het ook onmiddellijke afscheid van Zondervan te worden gezien.

PvdA-burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân liet het wegtreiteren van ambtenaren door voormalig gemeentesecretaris Pieter Zondervan toe. © SWF

Zondervan was van september 2015 tot eind januari 2022 in dienst bij de gemeente Súdwest-Fryslân als gemeentesecretaris. Vanwege het wegtreiteren van ambtenaren kon hij in deze functie niet aanblijven. Terwijl burgemeester Jannewietske de Vries van deze nare situaties binnen de muren van de bestuursgebouwen van Súdwest-Fryslân aan de Marktstraat in Sneek afwist, weigerde zij in te grijpen.

Wiebe Dooper