Categorieën
Bolsward Fryslân Interviews Niet gecategoriseerd Politiek Sneek Súdwest Workum

Piet Oppedijk van GBTL: groter maakt grotesker

Piet Oppedijk uit Bolsward staat nummer 7 op de lijst van GemeenteBelangen-Totaal Lokaal (GBTL) voor de komende raadsverkiezingen in Súdwest. Hij is geen liefhebber van windmolens in het open Friese landschap.

  1. Welk vraagstuk valt je met name op in de gemeentepolitiek van Súdwest? En waarom trekt  juist dit vraagstuk je aandacht?

In de gemeente valt mij vooral de energietransitie mij op. De al dan niet gedwongen plaatsing van windmolens en zonnepanelenparken is verschrikkelijk voor ons open vrije landschap! Als er een gebied is waar je het voordeel van een laagland met oneindige vergezichten hebt is het hier in onze gemeente! En ik vind die dingen toch zo ongelofelijk lelijk en storend.

Ik heb het idee dat de gemeente zoals volgens goed Nederlands gebruik voorop en in ieder geval niet achterop wil lopen. Kijk ons eens braaf zijn! Daarnaast is er nog de geluidsoverlast van de windmolens voor direct omwonenden en de nadelige gevolgen voor vogels en insecten e.d. Tenslotte hebben sommige windmolens een hele kwalijke stof die veel meer ellende bezorgen dan stikstof, CO2 en andere milieuzaken samen.

2. Wat vormt je motivatie om op de kandidatenlijst van GBTL te staan?

Ik was tot vier jaar terug reeds lid van GemeenteBelangen. Na de fusie met Totaal Lokaal ben ik uitgestapt. Via Peter Walinga ben ik weer gevraagd opnieuw lid te worden en heb mij kandidaat gesteld. De motivatie is om weer met een goed team een verschil te maken in de gemeentepolitiek van Súdwest-Fryslân. Ik heb vertrouwen in het programma en de mensen. GBTL is een no nonsens partij waar ik misschien ook mijn steentje aan kan bijdragen.

3. Op welke manier kan GBTL een sterkere rol gaan spelen in Súdwest?

Heel simpel, door meer zetels in de raad te krijgen. Verder denk ik door met andere partijen de lokale problemen aan te pakken. In principe zouden wij dezelfde doelen na moeten streven. De landelijke partijen zijn toch teveel gebonden aan het landelijke beleid en de doorwerking daarvan naar de regio’s.

De huidige regeringspartijen en hun geliefde ‘gedogers’ hebben nu niet bepaald gezorgd voor een sterker lokaal beleid. Teveel wordt alles door Den Haag bepaalt ten behoeve van de Randstad en andere reeds sterke gebieden. De lokale landelijke partijen zitten klem tussen overheidsbeleid en eigen lokaal beleid. Door juist samen te werken komen we ook samen sterk te staan.

4. Hoeveel zetels verwacht je minimaal voor GBTL en maximaal?

Verwachten is koffiedik kijken. Ik denk dat wij en overige lokale partijen wel iets zullen winnen, omdat de landelijke politiek er niks van bakt. Dus ik vermoed dat mensen toch op partijen zullen stemmen die dichter bij hun staan in de gemeente. Ik denk dat wij de huidige 2 zetels minimaal handhaven en wellicht nog 2 á 3 zetels extra. Dit is echter aan de kiezer.

5. Welk onderwerp kan volgens jou hoog op de politieke agenda voor de periode 2022-2026? En waarom juist dit onderwerp?

Dat is toch wel de energietransitie. In Bolsward is een leuk initiatief met aardwarmte (Geothermie). Het is nog in onderzoek en moet nog bewezen worden, maar het lijkt in ieder geval een goed en kansrijk initiatief te worden. In principe ben ik hier voor, maar heb ook veel vragen. Zoals met alles van energietransitie moet je goed nadenken en eerlijk zijn over voor- en nadelen.

Belangrijk is als de prijs van de manier van opwekken van energie ons in Bolsward (en hopelijk de rest van de gemeente) niet afhankelijk maakt van anderen en zeker niet met de prijsbepaling van het tarief. Dit zie je bij de stadsverwarming waar ondanks een gesloten systeem men toch afhankelijk is van de prijsbepalingen in de rest van de wereld!

6. Op welke manieren kan Súdwest beter samenwerken met andere gemeenten, waardoor bijvoorbeeld geld wordt bespaard?

Ik zie een groter verband als de provinsje Fryslân toch als het grootste centrum van ons hele gebied, de mienskip in breedste zin. Misschien moet er meer samenwerking komen op initiatief van de provinsje, want we zijn toch allemaal deel van de mienskip.

7. Welke taak of welke taken kan Súdwest volgens jou afstoten naar de particuliere sector?

Dat is moeilijk, omdat de gemeente misschien niet altijd efficiënt werkt door regels en bepalingen. Anderzijds denk ik ook dat de particuliere sector zich ook aan dezelfde regels moet houden en ze hoogstens wat soepeler toepast. Als je landelijk kijkt, bij provinsje en gemeente lijken vooral adviesbureau’s en accountancy grof geld te verdienen aan ontzettend veel onderzoeken en adviezen.

Ook worden er nogal wat werkzaamheden met winst uitgevoerd waarbij managers en tussenmanagers veel werk maken om de uitvoerders van de werkzaamheden onder tijdsdruk die taken uit te laten voeren. Met de tijdsklok in de hand alles standaard verrichten in een minimale tijd. Dus daar zal een balans in moeten worden gebracht wat kan de gemeente zelf en wat kan beter worden uitbesteed.

8. De gemeente Bolsward ging in 2011 op in Súdwest-Fryslân. In hoeverre volgde je dat fusieproces?

Ik heb dat destijds op de voet gevolgd. Alles zou groter en dus beter worden. Dit excuus is voor alle fusies van gemeenten gebruikt. Maar schijnbaar maakt groter ook grotesker oftewel men geeft meer uit zonder dat de dorpen en steden dat nou direct merken. Clubs en verenigingen hebben dat ook kunnen merken bijvoorbeeld. Het leverde nou niet bepaald meer geld op. Eerder bezuinigingen op diverse terreinen.

9. Had je liever gezien dat Bolsward zelfstandig was gebleven? Of juist niet?

Ja, gevoelsmatig had ik Bolsward graag behouden. Ik vind het stadhuis een goed voorbeeld. Een levendig en gebruikt stadhuis voor de inwoners was fijn. Het is onderdeel van het levend houden van deze stad. Aan de andere kant had wellicht het stadhuis misschien nooit opgeknapt geweest i.v.m. de financiën en bemensing.

Nu het stadhuis niet meer echt intensief wordt gebruikt voor de gemeentelijke werkzaamheden, vind ik cultuurhistorisch centrum de Tiid een goed initiatief.

(Dit is deel 10 in de serie over de raadsverkiezingen in Súdwest-Fryslân)

WD