Categorieën
Bolsward Interviews Politiek Sneek Súdwest Workum

Menno de Vries Volkspartij/PVV: hou een referendum over een autoluw centrum van Sneek

Menno de Vries, raadslid voor de Volkspartij in Nederlands Belang en binnenkort voor de PVV in Súdwest, pleit voor een referendum om al dan niet een autoluwe binnenstad in Sneek te realiseren. Ook worden hem vragen gesteld over de rol van de PVV in SWF.

Wat wil de PVV met name veranderen in Súdwest-Fryslân? En waarom?

De PVV wil graag dat het vertrouwen hersteld wordt tussen de burger en de politiek. Ook in onze gemeente heerst er onvrede en heeft de burger weinig inspraak. Op belangrijke thema’s zouden wij graag willen zien dat het mogelijk is om een referendum in te zetten. Een mooi voorbeeld is het autoluwe centrum in Sneek, een gevoelig thema dat leeft in de samenleving en waar veel verschillende meningen over zijn. Laten we hier een referendum over houden.

Wat zijn de belangrijkste redenen waarom Volkspartij in Nederlands Belang in Súdwest-Fryslân overgaat in de PVV?

Door wisselingen in de fractie vertegenwoordigen Cees Riezebos en ik (Menno de Vries) de Volkspartij nu in de gemeenteraad. Door mijn installatie stond de deur naar de PVV open. Riezebos heeft de PVV jaren vertegenwoordigd in de Provinciale Staten van Friesland en ik ben daar nu actief als commissielid. Wij zijn bekende gezichten bij de PVV.

In hoeverre is die overgang geloofwaardig naar de kiezer toe tijdens een collegeperiode?

Ons verkiezingsprogramma verandert niet, wij blijven onze kiezers vertegenwoordigen en zij kunnen rekenen op onze steun. Verder heeft een grote groep kiezers ons gevonden via de stemwijzer/kieswijzer en gaven zij hun stem vanwege onze standpunten. De link met de PVV was ook al aanwezig omdat Riezebos is verkozen met een dubbelmandaat. (Raadslid + PVV-statenlid).

De PVV hanteert landelijk radicale standpunten ten aanzien van de islam en het asielvraagstuk. In hoeverre valt dat te rijmen met de tamelijk gematigde politieke cultuur in Súdwest-Fryslân?

Wij onderstrepen ons verkiezingsprogramma en zullen kritisch en constructief blijven optreden in de gemeenteraad. Wij verwachten niet dat deze landelijke thema’s een grote rol zullen spelen in Súdwest-Fryslân. Ook vinden wij net zoals de landelijke PVV dat oorlogsslachtoffers opgevangen moeten worden.

Welk perspectief zie je voor de PVV weggelegd voor de raadsverkiezingen in 2026.

Helaas beschik ik niet over een glazenbol, maar als de landelijk trend doorzet en we blijven goed scoren in de peilingen, weet je nooit wat er mogelijk is.

Wiebe Dooper