Categorieën
Economie Financiën Nederland Politiek Sociaal

‘Maatregelen nodig om energierekening in 2024 betaalbaar te houden’

(tekst: Vereniging Eigen Huis)

Het demissionair kabinet moet op Prinsjesdag met maatregelen komen om de energierekening volgend jaar betaalbaar te houden. Die oproep doet Vereniging Eigen Huis. Zij waarschuwt dat zonder ingrijpen de energierekening voor de gemiddelde huiseigenaar in 2024 fors hoger kan uitvallen. Dit komt doordat de vaste netbeheerkosten stijgen, compensatiemaatregelen zoals het prijsplafond stoppen en veel huishoudens meer energiebelasting gaan betalen.

“Het kabinet werkt momenteel aan de begroting voor volgend jaar. Wat ons betreft zijn maatregelen nodig specifiek gericht op de energierekening. Die raakt namelijk iedereen”, zegt Judith Scholte, belangenbehartiger bij Vereniging Eigen Huis. “De energiebelasting moet omlaag. Daarnaast kan het kabinet bijvoorbeeld het Tijdelijk Noodfonds Energie weer in het leven roepen.”

Netbeheerkosten door het dak

Dat de energierekening in 2024 flink hoger dreigt uit te pakken, komt door een combinatie van factoren. Ten eerste eindigen verschillende compensatiemaatregelen. Het prijsplafond en de gemeentelijke energietoeslag vervallen na dit jaar. Het Tijdelijk Noodfonds Energie voor huishoudens met een hoge energierekening en laag inkomen stopte eerder dit jaar al. Ten tweede meldde Het Financieele Dagblad vorige week dat de vaste netbeheerkosten voor huishoudens gemiddeld met € 40 per jaar stijgen tot € 600 per jaar. Sinds 2020 stegen deze kosten al met 42%.

Meer belasting betalen ondanks belastingverlaging

Ten derde gaan veel huishoudens volgend jaar in de praktijk meer energiebelasting betalen. In 2023 stegen de belastingen op de energierekening voor een huiseigenaar met een gemiddeld verbruik explosief met ruim 226%. Maar door het prijsplafond merkten de meeste huishoudens daar tot nu toe niet zo veel van. In 2024 daalt de energiebelasting (volgens voorlopige cijfers uit het Belastingplan 2023) licht, maar vervalt het prijsplafond. Daardoor gaan huishoudens met een gemiddeld verbruik in 2024 € 527 meer belasting betalen dan in 2022.

Noodplan

Vereniging Eigen Huis roept het demissionair kabinet verder op een noodplan op te stellen voor als de energieprijzen weer extreem stijgen. Zo’n 65% van de huishoudens heeft een variabel of dynamisch energiecontract, blijkt uit de laatste Monitor Consumentenmarkt Energie van de ACM. Zij zijn erg kwetsbaar voor prijsstijgingen. Ook moeten kwetsbare huishoudens worden geholpen bij het verduurzamen van hun woning.

Leest u verder via: https://www.eigenhuis.nl/nieuws/maatregelen-nodig-voor-betaalbare-energierekening-in-2024