Categorieën
Commentaar Europa Landbouw Nederland Politiek Sneek

Maakt voormalig Sneker en VVD-er Jan Huitema kans op een kabinetspost?

VVD-er Jan Huitema uit Makkinga verlaat het Europees Parlement en daarom ligt de weg vrij voor een post in het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. Zijn wieg staat in Heerenveen en hij woont later ook op ‘de Froskepolle’, een boerderij aan de Houkesleat ten westen van Sneek. Jan Huitema volgt in de Waterpoortstad het atheneum aan csg Bogerman. Daarna studeert hij aan de Universiteit van Wageningen, waar hij in 2008 afstudeert in Dierwetenschappen.

In 2014 komt Huitema voor de VVD in het Europees Parlement. Zijn tweede termijn 2019-2024 wordt gekenmerkt door de stikstofcrisis en kritiek van de agrarische sector op Brussel. Mede door zijn inzet neemt de Europese Commissie enige tijd geleden ‘een voorstel over voor de toepassing van de kustmestvervanger renure’. Dat werd ‘tegengehouden uit vrees dat er dan niks zou gebeuren met het aantal dieren in Nederland, aldus Huitema in Nieuwe Oogst.

Indien Huitema een post in het nieuwe kabinet verkrijgt, gaat zijn belangstelling ongetwijfeld uit naar het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, waarvoor BBB-leider Caroline van der Plas het ministerschap claimt. In dat geval ligt voor Huitema mogelijk de positie van staatssecretaris op dit ministerie weggelegd.

Vooralsnog blijft het koffiedik kijken welke personen toetreden tot het nieuwe kabinet. Dick Schoof, voormalig PvdA-er, hoofd van de AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), gooit hoge ogen om tot premier te worden benoemd. Op dinsdagmiddag 28 mei spreekt Schoof al met de fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Huitema

https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2024/05/11/jan-huitema-vvd-bij-vertrek-uit-europese-politiek-ons-succes-schrikt-af