Categorieën
Economie Europa Landbouw Mondiaal Politiek

Klaas Johan Osinga: ‘EU-uitbreiding is nodig om te behouden wat we hebben’

(tekst: column op Nieuwe Oogst.nl)

In de jaren negentig kwam ik voor jongerenuitwisselingen in Polen en Hongarije. Wat ik me herinner is hun hoop op betere tijden, na veertig jaar communisme. In 2023 werden deze landen lid van de Europese Unie.

We staan nu aan de vooravond van de volgende EU-uitbreiding. Zes landen op de Balkan plus Oekraïne en Moldavië, misschien Georgië ook. Maar vorige week ging de Chinese president Xi Jinping op bezoek in Servië. Hij sloeg Brussel over, laat staan Den Haag. Toch is de Nederlandse economie, ook de land- en tuinbouw, stevig vergroeid met de Chinese. Van babymelkpoeder, tuinbouwkassen en vleesproducten tot elektronica en vitamines.

Dankzij soms forse overheidssubsidies is China heel concurrerend, ook in Amerika. Als Donald Trump daar op 5 november terugkeert als president, breekt een totale handelsoorlog uit. Hij wil de invoerrechten op alle producten, van waar dan ook, met 10 procentpunt verhogen. Voor China wil Trump naar 60 procenttarieven, nu gemiddeld 25 procent. Dan gaat China in Europa nog meer dumpen.

Leest u verder via:https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2024/05/22/eu-uitbreiding-is-nodig-om-te-behouden-wat-we-hebben