Categorieën
Economie Landbouw Natuur en milieu

Kersentelers vrezen voor hun voortbestaan nu bestrijdingsmiddelen niet meer mogen

(tekst: NOS Nieuws)

Nederlandse kersen halen bij een kraampje langs de weg, direct bij de boomgaard of op de markt, het is de vraag of dat er deze zomer nog in zit. Kersentelers mogen een exotische fruitvlieg dit seizoen niet langer bestrijden met twee veelgebruikte middelen en vrezen voor een mislukte oogst.

De zogenoemde suzuki-fruitvlieg vormt al jaren een plaag voor de kersenteelt. De vliegjes kunnen eitjes leggen in de groeiende kersen, die daardoor gaan rotten. De invasieve insecten werden in 2012 voor het eerst in Nederland ontdekt en hebben zich daarna snel over het land verspreid. De bestrijding ervan verloopt moeizaam.

Tot nu toe kregen telers elk jaar een vrijstelling voor het gebruik van twee gewasbeschermingsmiddelen, Exirel en Tracer. Ook voor dit jaar dienden de fruittelers een vrijstellingsverzoek in bij het ministerie van Landbouw, maar dat heeft het verzoek onlangs afgewezen, tot ontsteltenis van de ruim honderd Nederlandse kersentelers.

Leest u verder via: https://nos.nl/artikel/2517437-kersentelers-vrezen-voor-hun-voortbestaan-nu-bestrijdingsmiddelen-niet-meer-mogen