Categorieën
Commentaar De Fryske Marren Media Sneek Súdwest Verkeer

JOUSTER COURANT 7 MAART 2024: MEER WINKELEND PUBLIEK OP DE MIDSTRAAT DANKZIJ AUTOLUWE PROEF SNEEK

De Jouster Courant meldt op donderdag 7 maart 2024 dat de Midstraat, de centrale winkelstraat in Joure, profiteert van de autoluwe proef in de Sneker binnenstad.

Deze lokale krant beweert in het artikel ‘Drukke Midstraat moet leuker worden’:
Iemand die niet met naam en toenaam in de krant wil, vertelt een bedrijf te kennen dat in Sneek twintig procent minder omzet heeft en in Joure twaalf procent meer, sinds de autoluwe binnenstad van Sneek op 2 januari dit jaar is ingegaan.

In een artikel van de Leeuwarder Courant (LC.nl) op woensdag 22 mei 2024 wordt een poging gedaan om duidelijk te maken of het door de autoluwe proef in Sneek drukker is in Joure.

De LC schrijft onder meer:
Medewerkers van filialen van de grotere winkelketens ontkennen stuk voor stuk dat Snekers de omzet omhoog stuwen, maar willen niet met hun naam in de krant omdat dat niet mag van het hoofdkantoor.

Een merkwaardig tekstfragment. Hoe weten bijvoorbeeld geraadpleegde medewerkers of een klant al dan niet uit Sneek komt? Lopen ze langs geparkeerde auto’s om na te kijken of een sticker van de Sneker Waterpoort op het achterraam is geplakt?

Het enige dat helder wordt omschreven is dat er bij geraadpleegde Sneker winkeliers minder klanten over de drempel komen, waardoor sprake is van omzetverlies.

Tussen Sneek en Joure liggen dorpen als Oppenhuizen en Uitwellingerga en het gehucht Boornzwaag. Tussen Sneek en Bolsward liggen hemelsbreed veel meer dorpen. De Waterpoortstad heeft ongetwijfeld klanten uit deze dorpen verloren aan Bolsward. Het is de LC aan te raden door middel van representatief journalistiek onderzoek in Bolsward dat feitelijk te bewijzen.

Wiebe Dooper

Geraadpleegde bronnen:

Jouster Courant, 7 maart 2024.
Leeuwarder Courant, 22 mei 2024, op internet.