Categorieën
Columns Politiek

HUGO DE JONGE HOUDT VAN DWANG

CDA-minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening staat voor niets. Zijn ministeriële loopbaan kenmerkt zich door eigen dunk, hoogmoed en vooral dwang. En mede door zijn toedoen is zijn partij, het CDA, nog verder in een politiek afbraakproces beland.

De Jonge’s eigenschap dwang wordt deze week pijnlijk zichtbaar. Hij wil wettelijk laten regelen dat gemeenten kunnen bepalen wie er een woning koopt tot een bedrag van 355.000 euro. Gemeenten kunnen dan mensen met een laag- of middeninkomen voorrang geven door middel van een huisvestingsvergunning. Ook kunnen mensen met een belangrijk beroep voorrang krijgen.

Bijgaand boek is De Jonge op het lijf geschreven.

Gelukkig is er flink weerstand tegen dit voornemen van De Jonge, ook van coalitiepartijen VVD en D66. ‘Zij vinden dat het plan ten koste gaat van de vrijheid van eigenaren om zelf te bepalen aan wie ze hun huis verkopen’, aldus NRC op vrijdag 23 juni 2023.

Dwang past dus bij De Jonge. Dat wordt ook duidelijk als ik zijn uitlatingen erbij pak uit de persconferentie van 26 november 2021, waarin hij samen met premier Rutte het coronabeleid uitlegt:

Overal waar de vaccinatiegraad omhoog moet, zetten we alles op alles om de twijfels en de drempels weg te nemen: wijk voor wijk, deur voor deur, arm voor arm. En dat werkt, want nog steeds kiezen wekelijks duizenden mensen voor een prik.

De Jonge is dol op dwang. Oppassen met die man!

Wiebe Dooper

https://www.nrc.nl/nieuws/2023/06/23/kamer-verdeeld-over-wetsvoorstel-de-jonge-a4167941

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/mediateksten/2021/11/26/letterlijke-tekst-persconferentie-coronavirus-minister-president-rutten-en-minister-de-jonge-26-november-2021